Katasztrófa elé néz Románia?

Ha a Törökország felől Nyugat-Európa irányába tartó menekülthullám érinti Romániát, életbe lép az a terv, amelyet már korábban kidolgozott a román kormány.

Pataky István
2020. 03. 09. 11:15
null
Román járőrhajó a Fekete-tengeren Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia felkészült egy esetleges menekülthullámra, 1300 személy befogadására alkalmas táborokat alakított ki a kormány – mondta a napokban Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter, kiemelve, hogy szükség esetén akár 2700 menekült elszállásolását is meg tudja oldani az ország.

A tárcavezető azt mondta, ha a Törökország felől Nyugat-Európa irányába tartó menekülthullám érinti Romániát, életbe lép az a terv, amelyet már korábban kidolgozott a kormány. Ennek értelmében szigorítják a határokat, új menedékközpontokat alakítanak ki, a helyzet rendezésébe pedig szükség esetén besegít a védelmi miniszté­rium és a Vöröskereszt is. A bukaresti közszolgálati rádió beszámolója szerint Marcel Vela a napokban videókonferen­cián egyeztetett a görög belügyminiszterrel a szíriai menekültek helyzetéről. Arról is tájékoztatta athéni kollégáját, hogy Románia huszonöt tonnányi adománnyal segíti Görögországot. A segélyszállítmány száz sátrat, négyszáz ágyat, hálózsákokat, takarókat, párnákat, lepedőket és csizmákat tartalmaz majd.

Román járőrhajó a Fekete-tengeren
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Egészen más véleményen van Románia felkészültségét illetően Traian Băsescu volt államfő. A jelenleg európai parlamenti képviselőként tevékenykedő politikus egy néhány nappal ezelőtti tévéinterjúban azt mondta, Románia hamarosan óriási problémával fog szembesülni az országhatárainál, mivel nem áll készen rendkívüli migránshullám kezelésére.

– Egy katasztrófa elé néz az ország – fogalmazott Băsescu. Szerinte Románia nem tudja kivonni magát a migránsok fogadására vonatkozó kötelezettségei alól. A volt államfő megismételte a már korábban is hangoztatott álláspontját, hogy ellenzi az illegális migránsok befogadását.

Románia is azon országok között szerepel, amelyeken keresztülvezet a Törökországból érkező migránshullám lehetséges útvonala Nyugat-Európa felé. Közben a múlt hét közepén keletről, a Moldovai Köztársaság felől próbálkoztak illegális bevándorlók bejutni az Európai Unióba, azaz Romániába: a Prut folyón gumicsónakon átkelő határsértőket feltartóztatták a román határrendészek. A nyolcfős csoport valamennyi tagja török állampolgár volt, állításuk szerint Németországba akartak eljutni, hogy ott munkát keressenek. A két állam közötti toloncegyezmény értelmében átadták őket a moldovai határrendőrségnek, amely tiltott határátlépésért indít eljárást ellenük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.