Két tüntető vesztette életét a mianmari összecsapásokban

A hatóságok nem képesek megakadályozni a tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 28. 9:21
null
Rangun, 2021. február 27. A katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tüntetõk várakoznak a pajzsaik mögött Rangunban 2021. február 27-én. Mianmarban a február 1-jei puccs nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyeket a junta erõszak alkalmazásával és éles lõszer bevetésével sem tudott elfojtani. MTI/EPA/Lynn Bo Bo Fotó: Lynn Bo Bo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mianmari rendőrség megölt két tüntetőt, és sokakat megsebesített vasárnap a tüntetések oszlatásakor, két városban – közölték helyi források. Kjav Htike politikus arról számolt be, hogy az ország déli részén fekvő Davei városban a rendőrség tüzet nyitott a tiltakozókra. Egy ember meghalt, többen megsebesültek. Az értesülést megerősítette a The Dawei Watch című helyi média, amely szerint legalább egy ember életét vesztette és több mint egytucatnyian megsebesültek.

A rendőrség az ország legnépesebb fővárosában, Rangunban is rálőtt a tüntetőkre. Egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, hogy a kórházba mellkasi lőtt sebbel szállítottak egy embert, aki később meghalt. Az értesülést a The Mizzima és a The Myanmar Now című független helyi médiumok is megerősítették oldalaikon erősen vérző emberek képét közölve.

Szemtanúk szerint a rendőrök hanggránátokkal is oszlattak Rangunban. A rendőrség és a katonai kormányzat nem reagált a sajtó megkeresésére az ügyben.

A katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tüntetők várakoznak a pajzsaik mögött Rangunban 2021. február 27-én
Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

A délkelet-ázsiai országban egy hónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártjának, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választásokon az NLD csalással aratott fölényes győzelmet. Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai hatalomátvétel ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni, a demonstrációknak már több halálos áldozata van.

A puccs, amely közel ötvenéves katonai uralom után megakasztotta Mianmar demokrácia felé történő haladását, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A hatalomváltást élesen elítélték a nyugati országok, amelyek közül több korlátozott szankciókat vezetett be Mianmar ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.