Lengyelország is kínai vakcinát vásárolhat

Hszi Csin-ping kínai elnök felajánlotta az oltóanyagokat Andrzej Dudának.

Mártonffy Attila
2021. 03. 02. 15:11
null
Peking, 2020. december 31. A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közeradott képen a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó dobozok fekszenek a futószalagon a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei Fotó: Zhang Yuwei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán dönthet a lengyel kormány arról, hogy Kínától is vásárol-e vakcinát a koronavírus ellen. – Keressük a megoldást arra, hogy a lengyel lakosságot minél előbb be tudjuk oltani – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Mivel az Európai Unió által lekötött vakcinák szállítása akadozik, Varsó célszerűnek tartaná az oltóanyag licenc alapján történő gyártását is.

Lökést adhat a kínai ellenszer beszerzésének az is, hogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök koronavírus elleni vakcinát kínált Lengyelországnak, amikor hétfőn telefonon beszélt lengyel kollégájával.

Hszi továbbá kifejtette Andrzej Dudának, hogy a két országnak erősítenie kellene az egymás közötti stratégiai kommunikációt és elmélyíteni a pragmatizmuson alapuló együttműködést. A South China Morning Post című hongkongi lap megjegyzi, hogy Hszi a telefonhívással minden bizonnyal hazája romló kelet-európai megítélését kísérli meg helyrebillenteni.

Andrzej Duda lengyel elnök
Fotó: Reuters

A pekingi külügyminisztérium nyilatkozata szerint Hszi megígérte, hogy Kína megosztja tapasztalatait a Covid–19-járvány elleni küzdelemről, s kész Lengyelországnak vakcinát szállítani annak igényei szerint, de Kína gyártási kapacitásának a határain belül.

A lengyel államfő válaszában hangsúlyozta, hogy hazája hajlandó együttműködni Kínával a vírus leküzdésében, s nem lehetetlen, hogy vakcinát is vásárol Pekingtől, de ezt kormányközi szinten kell egyeztetni.

Mivel az Európai Unióban akadozik a Brüsszel által központilag lekötött rendelések teljesítése, ezért egyre több tagállam veszi saját kézbe az ellenanyag beszerzését, s fordul Pekinghez. Lengyelországban eddig több mint 1,7 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, az elhunytak száma a 44 ezerhez közelít.

Nyugati elemzők persze máris megkongatták a vészharangot. A Kínával foglalkozó berlini Merics kutatóintézet szerint meglehet, hogy a kínai vakcinadiplomácia termékeny talajra talál Kelet-Európában, viszont fennáll a veszélye, hogy mélyülni fog a szakadék a térség országai és Brüsszel között. Másrészt Pekingben sem egyszerűsítik a dolgokat azzal, hogy egyelőre még egyik kínai gyártó sem fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez engedélyezésért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.