Svédország: Már groteszkké vált az erőszak

A baloldali kormányt tétlenséggel vádoló ellenzéki pártok aggodalma nem alaptalan.

2020. 09. 04. 7:17
Riots in Malmo
epaselect epa08632690 Smoke billows from burning tires, pallets and fireworks during riots of Police with few hundred protesters in the Rosengard neighbourhood of Malmo, Sweden, 28 August 2020. The protest was sparked by the burning of a coran by members of Danish far-right party Stram Kurs earlier in the day. The party's leader Rasmus Paludan was denied entry to Sweden to attand a protest on 28 August. EPA/TT NEWS AGENCY SWEDEN OUT Fotó: TT NEWS AGENCY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A halálos erőszakhullám nem más, mint Svédország második pandémiája

– jelentette ki nemrég Ulf Kristersson, a legnagyobb svéd ellenzéki párt, a jobbközép Mérsékelt Párt vezetője. – Nem igazán a gazdaság vagy az adózás jelentik most a svéd politika fő konfliktusforrásait. Az értékek, az önazonosság, a bűnözés az, amiről vita zajlik – ezt Mattias Karlsson, a második legnagyobb ellenzéki alakulat, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták korábbi frakcióvezetője mondta a Financial Times napilapnak. A nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy az utóbbi hónapokban lekerült a napirendről a koronavírus és a járványkezelés, helyét a bevándorlónegyedekben tomboló bűnözés vette át.

A baloldali kormányt tétlenséggel vádoló ellenzéki pártok aggodalma nem alaptalan. Bár a svéd nagyvárosok bevándorlók lakta negyedeiben gyakori probléma a bűnözés, az erőszakot úgy tűnik, nem képes kezelni a helyi rendőrség. A Neue Zürcher Zeitung és a Stuttgarter Nachrichten című lapok is beszámoltak a napokban arról, hogy

Göteborg, Svédország második legnagyobb városának bizonyos negyedeit önhatalmúlag lezárták a helyi, egymással háborúban álló bandák – a bejáratok elé barikádokat emeltek, a belépést golyóálló mellényt viselő, fegyveres őrök ellenőrzik. A környező utcák kihaltak, az emberek félnek elhagyni lakásukat, az orvosok és mentőalakulatok nem merik betenni a lábukat.

Az egyik ilyen negyednek, Angerednek az önkormányzata őrző-védő vállalatot bízott meg azzal, hogy kísérjék el munkahelyükre az iskolák, az idősotthonok és más állami intézmények alkalmazottait.

A fokozott készültséget a rivális klánok között eldurvult harc váltotta ki, az elmúlt hetekben többször került sor lövöldözésre és tömegverekedésre.

– Párhuzamos társadalmak léteznek Göteborgban, saját törvényeik vannak

– reflektál a történtekre a Stuttgarter Nachrichten. A lap által megszólaltatott Johanna Bäckström Lerneby maffiakutató libanoni klánokról beszél, akik fiatalkorú tagjaikkal végeztetik el a legsúlyosabb bűncselekményeket, például a gyilkosságokat, mert kiskorúként kisebb büntetéssel néznek szembe. E szóban forgó családoknak Berlinben és Észak-Rajna–Vesztfáliában is van leágazásuk. Lapunk éppen augusztus elején írt arról, hogy a német rendőrség a szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott szervezetek által működtetett kávézókban és vízipipabárokban tartott razziát Észak-Rajna–Vesztfália tartomány különböző településein.

Svédországot nemrég egy 12 éves kislány halála sokkolta, aki a bandaháború egyik ártatlan áldozata volt, amikor egy stockholmi benzinkúton történt lövöldözés során golyó találta el. A hivatalos statisztikák szerint tavaly 42-en vesztették életüket és 120-an sebesültek meg összesen 334 lövöldözésben. A svédek felháborodását tovább fokozta az a múlt hétvégi eset, amit a német Bild bulvárlap horrorfilmbe illő jelenetként írt le. A svéd hatóságok által eltitkolt nemzetiségű, ám az osztrák Kronen Zeitung által arabként és irániként beazonosított két fiatalember – egyikük 21, a másik 18 éves – valósággal megkínzott két másik, 15 évnél fiatalabb fiút Stockholmban. Tették ezt, mert áldozataik nem kívántak tőlük kábítószert vásárolni. A fiúkat egy közeli temetőbe vitték, ahol órákon keresztül zaklatták és bántalmazták, késsel szurkálták meg, majd élve eltemették őket. Egy járókelő mentette meg az életüket.

– Az erőszak annyira groteszkké vált, hogy minden másnál hangsúlyosabb lett a téma

– mondta a Financial Timesnak Nicholas Aylott svéd politikai elemző. Nem véletlen talán, hogy a tavalyi európai parlamenti választásokon a szavazatok 15,3 százalékát megszerző Svéd Demokraták a legfrissebb felmérések szerint 21 százalékos támogatottsággal a második legnépszerűbb párttá váltak a szociáldemokraták mögött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.