Tragédiák a Tátrában

2019. 08. 24. 10:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előkészület alatt van a lengyelországi Nagy Havas-barlang mélyén rekedt két barlangász testének kiemelése – közölték pénteken a tátrai hegyimentők, megerősítve: holtan találták az egy hete a barlangrendszerben eltűnt két barlangász egyikét.

Társáról valószínűsítették, hogy ő sincs már életben. Halálukat kihűlés okozhatta, de az is elképzelhető, hogy a nyílást, amelybe menekültek, elárasztotta a víz, és megfulladtak. A barlangban folytatott mentéssel párhuzamosan a mentők csütörtöktől nagyszabású akciót hajtanak végre a Tátrát váratlanul ért vihar miatt. A villámcsapásoktól a hegység lengyel részén négyen – egy tízéves lány, egy tizenhárom éves fiú és két felnőtt – meghaltak, sokan megsérültek, kilenc fő eltűnt, ám később megtalálták őket.

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Zakopane polgármestere pedig háromnapos gyászt hirdetett. A városban gyászmisét is tartottak. Morawiecki elmondta, több sérült nagyon súlyos állapotban van, égési sérüléseket szenvedett, mások sokkos állapotban vannak és pszichológiai segítségre szorulnak. A kormányfő felidézte: ilyen tragédia a lengyel Tátrában legutóbb 1937-ben történt.

A szlovák hegyimentő szolgálat azt közölte, egy túrázó meghalt, ketten pedig megsérültek a szlovák oldalon is, szintén villámcsapások miatt, írta a távirati iroda.

Fotó: MTI/EPA/Grzegorz Momot

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.