Trump: Németország példát vehetne Bulgáriáról

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Bojko Boriszov bolgár kormányfőt, aki két miniszterelnök-helyettese és három minisztere kísére­tében hivatalos látogatásra Washingtonba érkezett.

2019. 11. 27. 6:44
BORISZOV, Bojko; TRUMP, Donald
Erőskezű vezetők a washingtoni Ovális irodában Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Bojko Boriszov bolgár kormányfőt, aki két miniszterelnök-helyettese és három minisztere kísére­tében hivatalos látogatásra Washingtonba érkezett. A bolgár miniszterelnöknek 15 percet kellett várakoznia, de a protokolltól eltérően a négyszemközti találkozó előtt az Ovális irodában a sajtó képviselői is megjelentek.

Az amerikai államfő korábban már külön-külön találkozott Lengyelország, Csehország, Románia államfőivel, illetve Szlovákia, Ausztria és Magyarország miniszterelnökeivel, így a bolgár kormányfő volt az utolsó ebben az évben, aki a kelet-közép-európai országok vezetői közül ellátogatott a Fehér Házba.

Erőskezű vezetők a washingtoni Ovális irodában
Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

A térség vezetőivel folytatott tárgyalássorozat egyértelműen bizonyítja az Egyesült Államok következetes és tartós érdeklődését Közép-Euró­pa és a Balkán térsége iránt.

A találkozó után Trump a következőket mondta: „Káprázatos barátságunk van Bulgáriával, sok bolgár él itt, akik csodálatos emberek. Bulgária példát mutat Németországnak, meg kell jegyezni, hogy az önök védelmi kiadásai meghaladják a GDP-jük három százalékát.”

Ezekkel a szavakkal fordult az amerikai elnök Boriszovhoz. Szófia idén nyolc ­F–16-os vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól, amelyeket már előre ki is fizetett, ennek az ügyletnek köszönhetően a balkáni NATO-tagállam katonai kiadásai máris meghaladták a GDP három százalékát. Trump már mandátumának 2017-es kezdetétől próbálja rákényszeríteni a NATO többi tagállamára, hogy védelmi kiadásaikat emeljék a GDP-jük két százalékára. Németország az egyik legfőbb ellenzője Trump ez irányú politikájának.

– Nagyon valószínű, hogy eljövök Bulgáriába, csak Boriszov hívjon meg – mondta Trump a találkozó után. Az amerikai elnök nem tartja kizártnak, hogy az Egyesült Államok megszünteti a vízumkényszert a bolgár állampolgárokkal szemben.

Trump és Boriszov találkozója szívélyes légkörben zajlott le. A két karizmatikus személyiség könnyen szót értett, megbeszélésük legfőbb témái a két ország közötti stratégiai partnerség, a kétol­dalú együttműködés lehetőségeinek feltárása volt.

A kétórás megbeszélésen kényes témák is szóba kerültek, olyanok, mint például az orosz energiafüggőség, a Török Áramlat gázvezeték, a Belene atomerőmű, a Balkánon működő orosz kémtevékenység, a korrupció kérdése Bulgáriában, amelyben főleg orosz pénzek forognak, illetve a NATO fekete-tengeri haditengerészeti bázisának kiépítése.

Boriszov már elutazása előtt kijelentette, hogy semmilyen körülmények között sem fog hozzájárulni, hogy a Fekete-tenger partján NATO katonai bázis létesüljön, de most a tárgyalásokon kompromisszumos megoldás született: logisztikai központ épül majd Várna közelében.

Az Egyesült Államok támogatja, hogy Bulgáriában gázelosztóközpont jöjjön létre, amelyben jelentős szerepet kap az amerikai cseppfolyósított gáz szállítása is. Meg fogják vizsgálni, hogy a Belene atomerőmű építésébe hogyan tudnak amerikai vállalatok bekapcsolódni.

Ebben a témában Boriszov elmagyarázta az amerikai elnöknek, hogy ez nem orosz projekt, hanem bolgár. – Már megvásároltunk két orosz atomreaktort, dobjuk ki azokat a Dunába? – érvelt Boriszov.

Az orosz kémügyekkel kapcsolatban Boriszov elmondta, hogy hiába tartóztatják le a beépített orosz kémeket, a független bíróság felmenti őket. Így történt ez legutóbb is, amikor a letartóztatott bolgár kém szabadulása után elrepült Moszkvába, és ott Vlagyimir Putyin állami kitüntetést adott át neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.