A Zöld könyv lett a legjobb

Az alig egy hete hazánkban bemutatott Zöld könyv — Útmutató az élethez című életrajzi filmdráma lett az Amerikai Filmakadémia kedvence, olyan munkákat hagyva maga mögött, mint a tíz-tíz Oscar-jelöléssel induló A kedvenc és a Roma című mozi. Utóbbi így is történelmet írt azzal, hogy mexikóiként a legjobb idegen nyelvű film díját vitte haza a 91. Oscar-gáláról.

Szilléry Éva
2019. 02. 26. 10:18
null
A sztereotípiákat élvezhető humorral, mély drámaisággal bontja le a nyertes film Fotó: Forrás: ADS Service Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az megszokott, már hetekkel az Oscar-gála előtt javában zajlottak a legjelentősebb amerikai filmdíj esélylatolgatásai.

Alig egy hete mutatták be a hazai mozik a Zöld könyv – Útmutató az élethez című amerikai zenés, életrajzi alapokon nyugvó drámát. A rasszista gondolkodást és a sztereotípiákat élvezhető humorral, mégis mély drámaisággal lebontó mozi egy színes bőrű, világszerte ünnepelt zongoraművész (Mahershala Ali) és a sofőrjéül szegődő, egyszerű, de nagy lelkű olasz-amerikai (Viggo Mortensen) között szövődő barátságot beszéli el. Minden erénye mellett úgy éreztük, sok hasonló filmet láttunk már; a Zöld könyv kiemelkedő pontjai a férfi mellékszerep díját elnyerő Mahershala Ali és a legjobb férfi főszerepre nominált Viggo Mortensen alakításai voltak.

A sztereotípiákat élvezhető humorral, mély drámaisággal bontja le a nyertes film
Fotó: Forrás: ADS Service Kft.

A filmakadémia tagjai azonban nem Viggo Mortensennek ítélték oda ezt a díjat, a legjobb férfi színész a Freddie Mercuryt megformáló Rami Malek, a Bohém rapszódia főszereplője lett, ahogy azok a kritikusok megjósolták, akik rendre a filmet közepesnek vagy gyengének, Malek játékát azonban egyöntetűen kirobbanónak minősítették. A Bohém rapszódia nézőszámát tekintve minden idők legsikeresebb zenés életrajzi mozija lett.

A legjobb női főszereplő személye is nagy dilemmát jelentett az esélylatolgatóknak: a jelöltek között volt Glenn Close is, akit gazdag színészi pályája során immár hetedik alkalommal tartottak esélyesnek az Oscar-díjra, ám A feleség (The Wife) című filmben nyújtott nagyszerű alakításáért sem vihette haza az elismerést. A hatalmas életutat maga mögött tudó színésznő januárban a szerepért az Arany Glóbuszt vette át. A The Wife-ban írófeleséget játszik, akinek férje sikerei árnyékában a mellőzöttség jut osztályrészül.

Nemcsak Glenn Close-t, de Lady Gagát (Csillag születik) is megelőzte a XVIII. századi Angliában játszódó A kedvenc főszerepét, Anna királynő esendő alakját természetességgel megmutató Olivia Colman. A tíz jelölést kiérdemlő film, Yorgos Lathimos szenvedélyes munkája viszont a várakozásokkal szemben csupán egy díjat hozott el.

A királyi udvar cicaharcának másik két női karaktere, Rachel Weisz és Emma Stone ezúttal Oscar nélkül távoztak, noha kritikusi és nézői berkekben egyaránt gyakori észrevétel, hogy drámájuk hármasában valójában a mellékszereplők játéka a nagyobb súlyú.

A legjobb női mellékszerep megformálásáért járó elismerést az Oscar-díjas Holdfény rendezőjének, Barry Jenkinsnek nem laza szórakozást ígérő filmdrámája hozta el idén Regina King alakításával.

A Ha a Beale utca mesélni tudna (If Beale Street Could Talk) egy fekete szerelmespárról szól, akiket egy koholt vád szakít el egymástól, a rasszizmus tehát a James Baldwin regényéből született adaptációnak is központi kérdése.

Nagy várakozás előzte meg a mexikói rendező, forgatókönyvíró Alfonso Cuarón fekete-fehér, egyszerű eszközökkel operáló filmjét, amelynek története Mexikóváros Roma negyedébe viszi el a nézőt. A dráma Cuarón gyermekkorának személyes élményeiből inspirálódott, és egy sokgyermekes család életébe enged betekintést.

A Roma is tíz jelölést kapott az Oscar-díjra, és több szempontból Oscar-történelmi jelentőséget jósoltak neki. A legjobb film kategóriában mindeddig nem nyert idegen nyelvű mozi, noha tíz alkalommal kapott jelölést külföldi film a díjra. Valódi történelmi pillanat az lett volna, ha a filmdráma a legjobb film aranyszobrát is hazaviszi, de Alfonso Cuarón így is történelmet írt: 1969 óta kilenc alkalommal jelöltek mexikói filmet a díjra, és ő először szerezte meg mexikóiként a legjobb rendezés és a legjobb operatőr díját, munkája pedig a legjobb idegen nyelvű játékfilm elismerését érdemelte ki.

A filmakadémia évek óta dolgozik több-kevesebb sikerrel a gála megújításán, ezért bizonyos pontokon rövidítettek a díjátadón. Mint ismert, a műsorvezetőnek felkért Kevin Hart komikus visszalépett a feladattól, amelyet idén senki nem vállalt magára. A díjakat színészek, komikusok, filmesek színpadhoz szokott rutinnal adták át, így a házigazda nélkül maradt show nem keltett hiányérzetet. A 91. Oscar-gálát 225 országban közvetítették.

Az Amerikai Filmakadémia által odaítélt elismerések

Legjobb idegen nyelvű film: Roma (Mexikó); Legjobb élő szereplős rövidfilm: Skin (rendezte: Guy Nattiv); Legjobb film: Zöld könyv; Legjobb rendező: Alfonso Cuarón (Roma); Legjobb színész: Rami Malek (Bohém rapszódia); Legjobb színésznő: Olivia Colman (A kedvenc); Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Zöld könyv); Legjobb női mellékszereplő: Regina King (If Beale Street Could Talk); Legjobb adaptált forgatókönyv: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee (Csuklyások); Legjobb eredeti forgatókönyv: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly (Zöld könyv); Legjobb operatőr: Alfonso Cuarón (Roma); Legjobb vágó: John Ottman (Bohém rapszódia); Legjobb egész estés animáció: Pókember: Irány a Pókverzum!; Legjobb egész estés dokumentumfilm: Free Solo (rendezte: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi); Legjobb eredeti betétdal: Shallow (Csillag születik); Legjobb eredeti filmzene: Fekete Párduc (Ludwig Goransson).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.