időjárás 4°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A világot jelentő kockák

Juhász Kristóf
2019.03.01. 14:51
A világot jelentő kockák

Gyermekek és gyermeklelkű felnőttek görnyednek hosszú órákon át a szőnyegen, és apró mütyürkéket próbálnak meg összeilleszteni. Arcukon koncentrált figyelem – mintha emberélet múlna a kezük alól kikerülő konstrukciókon. Pedig csak legóznak. Az eredetileg fajátékokat gyártó dán vállalkozás mára meghódította a világot, és jól föl kell annak kötnie a gatyáját, aki netán cáfolni akarná az elterjedt szálló­igét: legóból mindent meg lehet építeni. Az ezredforduló óta a legó a popkultúra része, az amerikai szuperhősfilmek, A gyűrűk ura vagy a Star Wars világa sikeresen reprodukálódik kockáról kockára, figuráról figurára, gyerekszobáról gyerekszobára. 20-30 éve a szetteknek nem volt konkrét történeti vagy kulturális vonatkozása, nem utaltak semmire, csak általános témákat fogalmaztak meg: lovagok, rendőrök, kalózok, építkezés, autóverseny…

Gyerekkorunkban a sematikus figurákat – mosolygó száj, két szem – gyakran láttuk el filctollal rajzolt, egyéni vonásokkal. A mai figurák a mai gyerekeket nem inspirálják már ilyen kreatív húzásokra, annyira részletgazdagok, mint egy kis műalkotás, mintha a tervezők előre ellőtték volna minden ötletünket (talán ők is ezen nőttek föl?), nincs mit hozzátenni a dologhoz. Viszont a játék alapsémája változatlan, minden mindennel kompatibilis – több generáció gyermekkora illeszthető össze a szőnyegen minden erőlködés nélkül. A játék történelmi, hadtörténeti aspektusa nyilván kisebb réteget érint, mint a szuperhősök világa, de mindenképpen említésre méltó, hogy a második világháborús és a mai fegyverek, felszerelések kidolgozottsága már a kezdetektől erre szakosodott makettekével vetekszik.

Óriások inváziója a Természettudományi Múzeumban – inspiráció az otthoni építéshez
Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Természettudományi Múzeum ad otthont a lengyel szervezésben megvalósult Óriások inváziója című utazó kockakiállításnak, mely ebbéli minőségében Európa legnagyobbja. Néhány szám: a 2000 négyzetméteren bejárható tárlat több mint száz vitrinjét, körülbelül ezer modelljét és hétmillió kockáját 15 kamion szállította. A cím utal több modell lenyűgöző méretére is: láthatunk 11 méter hosszú Boeing 747-est (az USA elnöki különgépe), hét méter hosszú Batmobilt, életnagyságú Hulkot, Vasembert, Pókembert. És nem csak fiktív hősök tornyosulnak a gyermekek fölé, valódi sportolók alakjait is kirakták kockából.

Ahogy a kiállítás szervezője, Rafal Szymanski a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tárlatnak példaadó és ismeretterjesztő funkciója is van. Utóbbi jegyében épültek az emberi anatómiát bemutató alkotások: csontváz, szív, tüdő, agy megszámlálhatatlan apró kockából. De megelevenednek itt a legkülönbözőbb fantáziavilágok: föld alatti szörnyek, tengeri csaták, tündérvárak, mindenféle technikai szerkezetek, versenyautók, munkagépek, gombnyomásra izgő-mozgó szerkentyűk. Komoly területet foglal el a tárlatból a játszóház, ahol a látnivalóktól ihletettek kísérletezhetnek. Minden gyermeknek és játékos kedvű felnőttnek ajánlott, aki meghitt, otthoni legózásához inspirálódni kíván.

A kiállítás június 16-ig látható a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.