Befejezetlen mondatok

A Fila Graff Jam a graffitiművészet ünnepe, a közös festékszórás és a zene egynapos dzsemborija, amit Magyarország legrégebbi legálisan festhető falánál rendeznek meg immár második alkalommal, szombaton. A találkozó Óbuda-Békásmegyer támogatásával jön létre, a Filatorigátnál közel hetven művész alkotását nézhetjük élőben.

Szilléry Éva
2019. 04. 24. 10:36
null
A Fila Graff Jam egy illegális művészeti ág legális ünnepe Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utcaművészet vagy vandalizmus? Örök kérdés, hol húzódik a határ, ahonnan már művészi értékről beszélhetünk a közterületen elhintett jelek, grafikák vizsgálatakor. Ezek megítélése azért sem könnyű, mert a műfaj éppen határtalanságában, illegalitásában ragadható meg. A falrajz tünékeny, rövid életű, lényege az elmúlás és az akció, amelyben megszületik.

Akár egy kiáltás vagy egy rövid sikoly, befejezetlen mondat, egy volt-nincs jeladás a világba. Némelyikük óriási erővel hat és valódi grafikai minőségben szólal meg, ám a műemlékeket és a magántulajdont nem kímélő öncélú tagelés (jeladás) populáris kultuszával nem szerencsés egy platformra helyezni, mert bagatellizálja az igényes esztétikai minőségben születő képeket.

A Fila Graff Jam egy illegális művészeti ág legális ünnepe
Fotó: Éberling András

Művészettörténészek garmadája szakosodott a megosztó jelenség kutatására, tágabb perspektívában egészen az ókortól szemlélve a falfirkászok megnyilvánulásait, amikor az ősi művészek különféle felületekbe karcolták az ábráikat. A modern kori graffitik New York és Philadelphia metróalagútjaiból indulva hódították meg a világot, a konzervatív lakosság kollektív megütközésére. Több világhírű képzőművész indult el a festékszórásból: a neo­expresszionizmus megkerülhetetlen alkotója, az amerikai Jean-­Michel Basquiat is sokat tett azért, hogy a graffiti a művészeti kánonba kerüljön.

Mi, magyarok sem állunk rosszul az igényes graffitisekkel: a Budapesten 2009-ben megrendezett Write 4 Gold nemzetközi graffitiversenyen a nagydíjat egy hazai alkotócsoport vitte el.

A Filatorigátat a kilencvenes években legális fallá nyilvánította a főváros. Szombaton a meghívásos alapon és pályázat útján bekerült művészek mutatják be alkotásaikat, miközben workshopok keretében vezetik be a látogatókat a stencilezés, a graffiti és a festékszórók világába, de akár a cipő- és textilfestés titkait is elsajátíthatják, akik ezt a szabadtéri programot választják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.