Mosó Masa mosodája lemezen és mozgóképen

Juhász Kristóf
2019. 04. 11. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veronaki zenekar szórakoztató, emellett kifejezett pedagógiai és kulturális küldetést valósít meg. A zenekar énekesnője, Tarján Veronika Varga Katalin unokája, akinek a sokunk által ismert Gőgös Gúnár Gedeon és Mosó Masa mosodája gyerekkönyveket köszönhetjük.

Az előbbit Libabál címen 2016-ban zenésítette meg a Veronaki, utóbbit pedig változatlan címen idén vehetjük először kezünkbe. A zenekar szándéka a betűk tanulását segítő könyvek kiegészítése gyermeki humorral, különleges ritmikával, a magyar népzenei kultúra kincseivel. A hosszú távú cél pedig a móka és a kacagás mellett az, ami a könyveké is: magyar anyanyelvünk szabályainak és helyesírásának elsajátítása és elmélyítése.

Az Átkelés a tengeren című első rész már megnézhető az interneten

A Veronaki zenekar évek óta készít igényes, a legkülönbözőbb népek muzsikáit egyéni hangzássá vegyítő lemezeket, és ad koncerteket a legkisebbeknek és az egész családnak.

A Mosó Masa mosodája dalaihoz animációs sorozat is készül, az interneten már megnézhető az első része, az Átkelés a tengeren. A grafikus Szabó-Nyulász Melinda kedves, bumfordi, egyszerű, de azért kellően fifikás miliőt teremtett a két ártatlanul bizakodó tekintetű mosómedve köré, akiket láthatóan jól megmos a tenger, mielőtt mosodát nyitnának – teljesen más stílus, mint a könyv illusztrátoráé, F. Győrffy Annáé, de ez is meg amaz is saját jogán érvényes, szuverén világ.

Az albumot május 12-én mutatják be a Budapest Jazz Clubban, ahol a közönség segítségével megelevenednek majd a meseszereplők, a betűk és a könyv minden lakója gyermekek és gyermeklelkű felnőttek örömére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.