Licitálj és vidd haza!

Idén harmadszorra rendezik meg a Műtárgyak.com programsorozatát, a Műtárgyak éjszakáját. A rendezvényen a műtárgyak sokszínűségét és műkereskedelem világának kulisszatitkait lehet megismerni.

Izsó Zita
2019. 05. 29. 12:24
null
A kínálatban porcelánfestés- és formázás, optikai illúzió, fotókidolgozás, fejdíszkészítés és szitázás is szerepel.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén harmadszorra rendezik meg a Műtárgyak.com programsorozatát, a Műtárgyak éjszakáját. A rendezvényen a műtárgyak sokszínűségét és műkereskedelem világának kulisszatitkait lehet megismerni. A május 30. és jú­nius 1. között megrendezett fesztiválon olyan helyszínek nyílnak meg a nagyközönség előtt, amiket egyébként nem vagy csak ritkán lehet látni: be lehet nézni múzeumok, galériák raktáraiba, kortárs művészek és művészetoktatási intézmények műhelyeibe is.

A rendezvény azért is különleges, mert nem csak a klasszikus képző- és iparművészet kategóriájába sorolható műtárgyakkal foglalkozik, hiszen a festményeken, a szobrokon, a bútorokon, a porcelánokon túl szó lesz többek között a plakátokról, a fejdíszekről, a numizmatikáról, a kortárs ékszerekről, az építészetről. Olyan izgalmas kérdésekre kaphatunk választ a programsorozat alatt, mint pél­dául hogyan alakul, formálódik egy magán-, illetve egy közgyűjtemény? Mik a jelenleg aukción értékesített legdrágább műtárgyak? Hogyan különböztethetjük meg az eredetit a hamistól?

A porcelánokon túl szóba kerülnek a kortárs ékszerek is

A szakmai előadásokon ismert műgyűjtők beszélnek a legnagyobb aukciós szenzációról és legdrágább festményről, Leonardo Da Vinci Salvator mundijáról, valamint a műtárgyhamisítási botrányok is szóba kerülnek. A műtárgybemutatókon az MTA Művészeti Gyűjteményének egyes darabjai is láthatók lesznek, a restaurátorműhelyekben pedig megtudhatjuk, mi történik akkor, ha egy műtárgy megsérül, és az állagvédelem milyen kihívások elé állítja a szakembereket. Emellett tematikus sétákat is tartanak az Országházban és környékén, amiken a rádió­zás és televíziózás történetével, kortárs műtárgyakkal és régiségekkel foglalkozó galériák világával lehet megismerkedni.

A legizgalmasabbak mégis a tárlatvezetések lesznek: megtudhatjuk többek között, hogy milyen egzotikus növények és keleti műtárgyak színesítik a Hopp-villa kertjét, milyen kincsek vannak a Várfok Galéria művészeti archívumában és raktárában, és hogy mik voltak a szocializmus kereskedelmének sztárjai. További különlegesség a becsüsóra, amin a műtárgy-kereskedelem iránt érdeklődők gyakorlati ismeretekre is szert tehetnek. A miniaukción pedig licitálni is lehet, a megnyert tételt pedig haza is lehet vinni. Az idei év egyik újdonsága, hogy filmvetítések is színesítik a programot: műsorra tűzik például a tavalyi év egyik magyar, műtárgyrablásról szóló animá­ciós filmjét, a Ruben Brandt, a gyűjtőt is. A rendezvényen ötven fővárosi helyszínen több mint száz program várja az érdeklődőket. Az összes program egyetlen jeggyel látogatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.