időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Hat méter magas zongorát mutattak be egy lett koncertteremben

Forrás: MTI
2019.07.28. 15:18

Egy hat méter magas, vertikális zongorát állítottak ki a lettországi Ventspils koncerttermében, David Klavins német-lett zongorakészítő mester hangszere a világ legnagyobb zongorája.

A Guinness rekorodok könyvébe még nem került be, mivel hitelesítőjük még nem mérte meg a 470i nevű zongoramodellt.

David Klavins 1987-ben készítette el 370 nevű modelljét, amelyet sokáig szintén a világ egyik legnagyobb zongorájának tartottak. Később a Németországban született zongorakészítő megalkotta 4,5 méter magas zongoráját.

A kék acélkeretbe foglalt új hangszer székéhez a zongoristának számos lépcsőn kell felmennie, mivel a széket több méter magasan a koncerthallgatók feje fölött egy erkélyen helyezték el.

„Ehhez a hangszerhez a legmegfelelőbb zeneművek a kifejezésteljes darabok, mint például Rahmanyinov vagy Szkrajbin művei, de Beethoven szonátai is másképp hangzanak rajta” – mondta Klavins az AFP francia hírügynökségnek.

A 65 éves hangszerkészítő egész életét újabb és újabb zongorák készítésének szentelte.

David Klavins 1985-ben építette első vertikális zongoráját. A mester műhelye jelenleg Vácon található, ahol újabb és újabb elképzelések megvalósításán dolgozik.

A vertiális zongora megalkotásával az volt a célja, hogy a legjobb hangzást hozza létre nemcsak a zongoraművészek, hanem a zenehallgatók számára.

Számos zeneszerző és zenész érdeklődik hangszere iránt, Lubomyr Melnyk kanadai zongoraművész a jövő héten fogja Ventspilsben megszólaltatni az új zongorát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.