Művészeti fesztivállal segítenek Borszéken

Július közepén immár második alkalommal válik Erdély gasztronómiai, művészeti központjává a nagy múltú fürdőváros, Borszék.

Pataky István
2019. 07. 02. 9:45
Kósa András László
Bukarest, 2012. október 5. Kósa András László, az intézmény igazgatója a Balassi Intézet Bukaresti Magyar Kulturális Központja előtt 2012. október 5-én. MTI Fotó: Haáz Sándor Fotó: MTI/Haáz Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július közepén immár második alkalommal válik Erdély gasztronómiai, művészeti központjává a nagy múltú fürdőváros, Borszék. A Bogrács Feszt szervezésében ismét partneri szerepet vállal a bukaresti Balassi Intézet. Kósa András László igazgató (képünkön) a Magyar Nemzetnek elmondta, a háromnapos, július 12–14. között zajló rendezvény az egykor világhírű, ma újra turisztikai célként működő fürdőtelepülésre hívja fel a figyelmet.

„Tavaly a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet elindított egy sorozatot, amelynek célja a Kárpát-medence egykori fürdőtelepüléseinek bemutatása, mindenekelőtt archív fotókon, kisfilmeken, helytörténeti előadásokon keresztül. A sorozat a Borszék Bogrács Feszten indult, természetesen éppen Borszékkel, majd a Pethő Csongor és Farkas Aladár helytörténészek által összegyűjtött archív fotókat egy Borszék-napon Bukarestben is bemutattuk. Idén Borszék testvértelepülésével, Fonyóddal folytatjuk a sorozatot. Varga István fonyódi könyvtáros által összeállított fotók szintén a Kossuth-forrás pavilonjában lesznek láthatók, majd jövőre Bukarestbe is elhozzuk a balatoni települést” – tájékoztatott Kósa András László.

Fotó: MTI/Haáz Sándor

Hozzátette, ha már gasztronómia, akkor a gasztroirodalomra is fókuszálnak. A GastroArt Kiadó gondozásában először jelent meg román nyelven az 1695-ben Misztótfalusi Kis Miklós által kiadott első erdélyi szakácskönyv. Szintén ehhez kapcsolódik Székely Ervin Szerelmes szakácskönyv szingliknek magyarul és románul is megjelent könyvének bemutatója.

De jelen lesz a magyar zene fesztivál is, két marosvásárhelyi származású zenésztestvér fellépésével. Pe­thő Rebeka és Pethő Csaba koncertjével, valamint idén két természetfilmet is vetít a Balassi Intézet a fesztivál idején. „Borszék néhány napra olyan össz­művészeti fesztivál helyszíne lesz, amely a nyár elején újra megmozgathatja mindenekelőtt az erdélyi turizmust” – összegzett Kósa András László igazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.