időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Csak táncolni és táncot tanítani akart

Magyar Nemzet
2019.10.29. 17:01
Csak táncolni és táncot tanítani akart

Vasárnap meghalt Foltin Jolán koreográfus-rendező, táncpedagógus, a nemzet művésze. A 76 éves Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas alkotó, akit méltán neveztek a koreografált néptánc nagyasszonyának műveiben emberi történeteket, kapcsolatokat, sokszor női sorsokat fogalmazott meg. Foltin Jolán volt az első budapesti táncház egyik kitalálója és szervezője. A magyar néptánckultúra modernkori történetében rendkívüli hat évtizedes aktív tevékenysége.

Annak ellenére, hogy városi lányként csak a vidéki nyaralások idején találkozott a népi kultúrával, és kamaszkorában kezdett néptáncot tanulni, félbehagyta az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyartanári szakán folytatott tanulmányait, mert rájött, hogy nemcsak hogy táncolni, de táncot tanítani akar. Alkotói életének egyik fő színhelye a Novák Ferenc által alapított Bihari János Táncegyüttes, amelynek 1959-től tagja, majd tíz évig művészeti vezetője, haláláig mentora volt. A másik műhelye a Honvéd Táncszínház volt, ahol több évtizeden keresztül alkotott.

Munkásságát 1979-ben SZOT-díjjal, 1984-ben Erkel Ferenc-díjjal ismerték el. 1988-ban a gyerekek tánckultúrájának fejlesztésében, az amatőr néptáncmozgalom kibontakoztatásában végzett munkájáért Gyermekekért Díjat kapott. 1995-ben Kossuth-díjat vehetett át három évtizedes eredményes koreográfiai munkásságáért, a gyermektáncmozgalom fellendítéséért, a gyermektáncoktatás metodikájának új alapokra helyezéséért. Számos más elismerés mellett 2015-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben és Nemzet Művésze díjban részesült.

Első koreográfiájával, a Kiss Anna versére készült Mondóka, szerelem, szerelem című leány­tánccal 1975-ben megnyerte a szolnoki Alföldi fesztivál koreográfiai díját. 2016-ban mutatták be Elmúlik című táncdrámáját, amely a svábok, bukovinai székelyek és felvidéki magyarok kitelepítésének borzalmait, a szülőföld elhagyásának fájdalmát dolgozza fel. A tavalyi Budapesti Tavaszi Fesztiválon Feketetó című legújabb alkotása egy romániai kis falu legendás vásárának sokszínűségét idézte meg.

Tegnap este közös gyertyagyújtással emlékeztek Foltin Jolánra tisztelői, volt munkatársai és tanítványai a Hagyományok Házában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.