Gladiátorok küzdelmét ábrázoló freskót fedeztek fel Pompejiben

Forrás: MTI2019. 10. 11. 19:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gladiátorok küzdelmét ábrázoló freskót fedeztek fel a pompeji 5-ös körzetben folyó ásatáson Olaszországban.

A falfestményen látható jelenetben az egyik küzdő győzelmét ünnepli, a legyőzött megadja magát. Fegyverzetük alapján az egyikük úgynevezett murmillo, a másik thrax volt, a nevek a gladiátorok típusait jelölik, akik fegyverzetükben különböztek egymástól.

A freskó 1,22 méter széles és 1,5 méter magas – közölte pénteken a helyszínen az olasz kulturális miniszter.

Dario Franceschini példátlan régészeti leletként említette az alkotást, amelyet olyan területen találtak, ahol még soha nem folyt ásatás. „Ez a freskó egy csoda, amely az egész világot elkápráztatja” – fogalmazott.

Az ókori várost Kr. u. 79-ben pusztította el a Vezúv kitörése.

Az utóbbi időben a világ egyik leghíresebb romvárosának 5-ös körzetében folyó ásatások szinte havonta hoznak a felszínre szenzációs leleteket. Februárban egy Narkisszoszt ábrázoló freskót, márciusban ókori „gyorsbüfét”, thermopoliumot fedeztek fel, augusztusban pedig „egy boszorkány kincseire”, több tucat szerencsehozónak vélt tárgyra bukkantak egy család hajdani otthonában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.