A komolyzene gyógyító ereje

A Bach in the subways nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította el azzal a céllal, hogy bebizonyítsa: Bach csodálatos zenéje még aluljárókban is képes úgy megszólalni, hogy a hallgatóságot jobban magával ragadja, mint a legaktuá­lisabb slágerek. Március 16–20. között rendezik meg Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach mindenkinek fesztivált. A rendezvényen ezúttal a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára gyűjtenek.

Izsó Zita
2020. 01. 22. 6:55
null
Kovács Zalán László tubaművész egy beteg kisgyermeknek játszik Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York-i kezdeményezés óta minden év márciusában – Johann Sebastian Bach március 21-i születésnapja alkalmából – a világ több országában a legkiválóbb zenészek tartanak ingyenes minikoncerteket nyilvános helyeken.

A kezdeményezéshez hazánk 2015-ben csatlakozott, a helyszínek, a fellépők és a koncertek száma pedig évről évre nőtt. 2019-ben a fesztivál jótékonysági céllal kapcsolódott össze, a koncertek után önkéntesek gyűjtöttek adományokat, ezzel is segítve a Bethesda Kórház Alapítványt egy altató-lélegeztetőgép beszerzésében.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója megköszönte az adományokat a tegnapi, kórházban tartott sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy a beteg gyerekeknek a szakmai­ság mellett szükségük van arra a fajta szeretetre és érzelemgazdag jelenlétre, amit a család, az orvosok és az ápolók nyújtanak, mert a légzés mellett a lélek is nagyon fontos.

Kovács Zalán László tubaművész egy beteg kisgyermeknek játszik
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

– Amikor Bach zenéjét halljuk, megmozdul bennünk a lélek – tette hozzá Velkey György, aki azt is hangsúlyozta, hogy amikor a legsúlyosabb, intenzív osztályon fekvő gyerekek mellé jönnek be a zenészek Bachot játszani, akkor a zenén keresztül megszólaló lélek segíti őket a gyógyulásban.

Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató elmondta, hogy amióta 2015-ben elindult a programsorozat, nincs olyan napja, hogy ne foglalkozott volna a fesztivállal. – Így a csodák átjárják a mindennapjaimat. Ilyen csodák például, hogy eljutunk olyan kis településekre, ahol csak nagyon ritkán szólal meg a komolyzene, vagy amikor kórházakban, templomban lépünk fel – hangsúlyozta Kovács Zalán László, majd hozzátette, hogy az eseménysorozat fellépői mindannyian önkéntes alapon, honorárium nélkül vesznek részt a kezdeményezésben.

2020-ban a jelenlegi országhatárokon is átlépve, minden eddiginél több helyszínre, összesen több mint száz Kárpát-medencei településre jut el a Bach mindenkinek fesztivál. Az ingyenes programokon résztvevő közönség ezúttal a Magyar Gyermekmentő Alapítványt támogathatja. Gesztes Éva, az alapítvány szakmai vezetője elmondta, tizenöt évvel ezelőtti megalakulásuk után az alapítvány indította el az első gyermekmentő autót.

– Körülbelül tíz éve pedig oktató tevékenységet is végzünk, mert úgy láttuk, hogy a gyerekeket ért balesetek közel 75 százaléka megelőzhető lenne, illetve a szülők sokszor nem tudják, mit kell tenniük, amíg kiér a mentő.

A tíz év alatt csaknem 35 ezer szülőt oktattunk Budapesten és országszerte – tette hozzá, majd azt is elmondta, hogy nagyon megtisztelő számukra, hogy a fesztiválon ezúttal nekik gyűjtenek, hogy tudjanak vásárolni egy olyan lélegeztetőgépet, ami könnyen mozgatható, és csecsemők, valamint akár nagyobb gyerekek lélegeztetésére is alkalmas.

A fesztivál eseményei között a koncerteken kívül megtalálhatók lesznek a gyermek- és családi programok, össz­művészeti előadások is. A hivatalos megnyitó eseményt és koncertet március 16-án tartják a Magyar Állami Operaház Eiffel-műhelyházában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.