„Az élet célja, értelme, hasznosan élve a szüntelen fejlődés”

Grandpierre Atilla a Lélegzünk és létezünk című könyvet ajánlja elolvasásra a karantén idejére.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Micsoda idők! Jó alkalom, hogy felfedezzük az életet, s ebben aligha válhat könyv jobban javunkra, mint Kártyikné Benke Etka: Lélegzünk és létezünk című életrecept-könyve és üzenete: „az egészséges, sikeres élnitudás biztos alapja az életünket fenntartó természeti erőhöz való alkalmazkodás”. Végül is az a helyzet, hogy a Világmindenség legmélyebb titka és legnagyobb csodája bennünk lapul, számunkra személyesen elérhető, és arra vár, hogy felfedezzük önmagunkat, s belső világunkban az élet égigérő, boldogító lángját.

Mert az élet nem egy parányi szikra valahol a testünk egy titkos zugában, hanem az az örök természeti erő, az a valóság, amelyhez minden élőlénynek alkalmazkodnia kell, ha élni akar – és ha nem, ami szintén szabadságunkban áll, akkor az élet nem igazán élet, s elkezdődnek a bajok. A könyv rengeteg képpel szemlélteti a jógagyakorlatokat, ezekkel is fokozhatjuk az életkedvet és a munkakedvet:

„Ha rájövünk, hogy kik vagyunk, hol a helyünk a természetben, a végtelen világban, az élet örök körforgásában – az egyetlen közös cél eléréséért munkálkodó, de sokszor téves utakon járó emberi közösségünkben – akkor megtanulunk úgy élni, dolgozni, alkotni, hogy közben sem pszichológiai, sem biológiai zavart nem okozunk sem önmagunkban, sem környezetünkben”.

„Az önismeret akkor valóságos, amikor már életünk minden pillanatában bele tudjuk helyezni magunkat abba a közegbe, ami fenntart” – a végtelen életerő közegébe. Az örök élet ereje bennünk rejlik, s ha rá figyelünk, akkor átélhetjük a kimeríthetetlen és boldogító energia bennünket cselekvésre ösztönző erejét, és megtanulhatunk élni vele, hogy „zavartalanul tevékenykedjen bennünk az az építő természeti erő, amely felülmúlhatatlanul a legjobb orvos, biológus, pszichológus”.

Ha így tetszünk „felismerjük, hogy az élet célja, értelme, hasznosan élve a szüntelen fejlődés, az állandó tökéletesedés.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.