időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

„Hazafias erotika”

Magyar Nemzet
2020.05.02. 11:48
„Hazafias erotika”

Mi kell karantén idején ahhoz, hogy egészséges lélekkel vészeljük át a bezártságot? Honderű, málnapálinka (vagy abszint), szerelmes szenvedély – és persze egy jó könyv, amely mindez egyben. Legcsinosabb ruháim hetek óta a szekrény rabjai, tükröm minden reggel panaszos óbégatásba kezd és nem érti, miért lett esküdt ellenségem a hajkefe. De nem tudnak magukkal rántani a pokol legmélyebb bugyraiba, ahol az önsajnálat és a kínzó vágy tenné tönkre végtelen perceim és óráim. Tudom: ha a milli-Heléna-méter csodás szondájába fújnék, még így is kiakadna a szépségmérő készülék, hiszen a „Kárpátok gyűrűjében olyan menyecskék élnek, akik miatt öngyilkosok lesznek a délibábok” is.

Borvendég Zsuzsanna történész
Fotó: Teknős Miklós

Ez nem fakenews, a leghitelesebb embertől hallottam mindezt, az utolsó magyar gavallértól, Murokffy Tódor Edétől, a női nem legnagyobb hódolójától, aki miatt csapatostul vonultak zárdába a honleányok, hiszen hozzá fogható legényt esélyük sem lett volna még egyet találni. Megveszekedett feministáknak talán nem ajánlanám olvasásra Murokffy kalandjait, de csak azért, mert szégyenletes lenne maguknak bevallani, hogy igenis felpezsdült vérrel feledkeztek bele a könyv életörömtől duzzadó történeteibe. Pataki Tamás bravúros nyelvi fordulataival, a magyaros virtust szeretettel és kacagtató humorral pellengérre állító anekdotáival, patriotizmusával és sikamlós, de sohasem közönséges erotikájával valami olyasmit alkotott, amely a magyar irodalom egyik gyöngyszemévé emeli művét. De vigyázat: a feministákon kívül a balosok is úgy fogják elhajítani kezükből a könyvet, mintha izzó parazsat szorongattak volna!

Könyv a Karantén-szigeten

Véget ér a Könyv a Karantén-szigeten című könyvajánló sorozatunk

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.