További bizonytalanságok fesztiválfronton

Az 500 fősnél kisebb fesztiválok vagy a fesztivál jellegű rendezvények sem rendezhetők meg.

Szilléry Éva
2020. 05. 01. 18:19
null
Kisharsány, 2019. augusztus 1. Fesztiválozók a 12. Ördögkatlan fesztivál harmadik napján a kisharsányi kovácsudvarban 2019. augusztus 1-jén. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt már a csütörtöki kormánybejelentés is eldöntötte, hogy idén a nagyobb fesztiválokat teljesen elfelejthetjük, nem rendezhető meg megszokott formájában a Sziget, a Balaton Sound és a Volt fesztivál sem, de gyakorlatilag a fesztiválszezon teljes tervét átírtja a koronavírus-járvány. Az M1 műsorában Szentkirályi Alexandra pontosította a korlátozást: szavai szerint augusztus 15-ig az 500 fősnél kisebb fesztiválok vagy a fesztivál jellegű rendezvények sem rendezhetők meg az országban.

Mint arról korábban írtunk, a Magyar Fesztiválszövetség felmérte, hogy milyen károkkal számol idén a fesztiválipar, és többek között arra is választ kért a szervező cégektől, hogy tervezik-e a járvány miatt későbbi időpontra halasztani az eseményt vagy teljesen lemondanak az idei programokról. Az egy hónappal ezelőtti körkérdés válaszainak tanúsága: 15 százalék szerint elmarad a tervezett rendezvény, húsz százalék más időpontra helyezi a programokat, a további 65 százalék még nem döntött erről.

Noha az említett csütörtöki bejelentés a Magyar Közlönyben egyelőre még nem volt olvasható, úgy néz ki, hogy ez felülírja a néhány héttel korábbi terveket, hiszen több helyi kis fesztivál megrendezésének tervét is meghiúsítja. Az fő kérdés az, hogy miként alakul a járványhelyzet Magyarországon a korlátozások folyamatos feloldásával. Felmerül annak a kérdése is, hogy megszervezhető-e egy nyárra tervezett fesztivál csökkentett programelemekkel vagy áttolható-e az őszi szezonra; egyáltalán beengedik-e majd a települések vezetői az ország bármely pontjáról odasereglő tömeget a járvány második hullámától tartva. További bizonytalanság az is, hogy a belépőjegyes fesztiváloknak a kialakult gazdasági helyzetben meglesz-e a fizetőképes látogatóköre.

Márta István, a Kapolcska Program fesztiváligazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy mind a tábort, mind a családi minifesztivált meg szeretné rendezni Kapolcson nyár végén. Úgy látja, hogy a falvak, települések a korlátozás feloldásával azt fogják mérlegelni, hogy a vírustól való félelem vagy a bevételhiány jelenti-e számukra a nagyobb veszélyt. Az Ördögkatlan Fesztivál is halasztást tervez, abban bíznak, hogy október 22–25. között tartanak egy hosszú hétvégés találkozót.

Úgy tudjuk, hogy egy hatalmas „össznépi találka” is készül Budapesten, több fesztiválszervező összefogásával, augusztus 20-tól kezdve pár napon keresztül, amely a vírus utáni helyzetet ünnepelné, bár ezt a tervet a járvány új hulláma szintén keresztülhúzhatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.