A sokszínűség jellemezte a gyászviseleteket Európában

A gyász színeiről szerveznek tematikus napot szombaton a Fiumei úti sírkertben.

Forrás: MTI2020. 06. 22. 17:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyász színeiről szervez tematikus napot szombaton a Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri), amely többek között ingyenes kültéri kiállítással, kézművesprogrammal és különleges tájékozódási játékkal várja az érdeklődőket a nemzeti emlékhelyen.

A Nöri hétfői közleménye szerint a Színre lép a Fiumei című tematikus nap programjai a gyász színeit járják körül. A kültéri kiállítás bemutatja az emberek számára a kezdettől fogva különleges jelentéssel bíró színárnyalatok jelentését, a különböző korokra és kultúrákra jellemző, gazdag szimbólumrendszereket.

A gyász idejére is vonatkoztak öltözködési előírások, amelyek eltérő anyagú és színű ruhákat írtak elő, hiszen a fekete szín egyeduralkodóvá válásáig a gyászviseleteket a sokszínűség jellemezte Európában. A Nemzeti Emlékezet Múzeumának kiállítása megmutatja a vörös, a fehér, a fekete, a lila és a kék szín jelentéseit a gyászban – írják az MTI-hez eljuttatott közleményben.

„Idén június 27-én lett volna a Múzeumok éjszakája, amihez már hagyományosan minden évben csatlakozik a Nöri. Ez sajnos a kialakult veszélyhelyzet miatt elmarad, de mivel a Fiumei úti sírkert a 60 hektáros területével szabadtéri múzeumnak is felfogható, erre a napra kültéri rendezvényeket szervezünk. A június elejétől újraindult tematikus sétáink népszerűsége miatt úgy gondoltuk, az emberek keresik az olyan szabadtéri eseményeket, amelyek biztonságosan látogathatók” – idézi a közlemény Radnainé Fogarasi Katalint, a Nöri főigazgatóját.

A kiállítás mellett a kísérőprogramok is a gyász színeivel foglalkoznak. A vörös séta során a Fiumei úti sírkertben nyugvó hősök életével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a fekete sétán pedig a nagy halottak temetésének kulisszatitkaiba pillanthatnak be. Emellett a kreatív kikapcsolódást kedvelőket is várják a szervezők szombaton egész nap. A Fess nekem program keretében farmeranyagra lehet majd festeni a gyász színeivel, képzőművész vezetésével. A tájékozódási játékban pedig egyénileg vagy csapatban lehet felfedezni a nemzeti emlékhelyet. A tematikus nap valamennyi programja ingyenes, a sétákra regisztrálni kell – áll az összegzésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.