Munkácsy Honfoglalása és Gábor Áron rézágyúja Szegeden

Megújult állandó és időszaki kiállításokkal nyit újra augusztus közepén a Móra Ferenc Múzeum.

Magyar Nemzet
2020. 08. 05. 21:24
null
Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgyűjtemény csaknem negyven éves természettudományi tárlata teljesen átalakult, az új kiállítás az Alföld és a Tisza árterének állat- és növényvilágát mutatja be. A preparátumok mellett Máté Bence természetfotós csaknem száz fényképét is láthatják majd az érdeklődők.

A természettudományi terem
Fotók: MTI/Rosta Tibor

A korábbiakhoz képest nőtt a kiállítás területe is, új múzeumpedagógiai foglalkoztatótermet alakítottak ki, ahol az érkező csoportok játékos, interaktív formában ismerkedhetnek meg a térség madárvilágával.

Szintén állandó kiállítás mutatja be a múzeum névadóját és egykori igazgatóját, Móra Ferencet. A látványos, az író műveit a középpontba helyező tárlat a természethez való meghitt viszonyán keresztül ábrázolja az író életútját és munkásságát.

A díszteremben Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének történetét tárják a látogatók elé.


A restaurátok dolgoznak Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének digitális lenyomatán
A festmény a közgyűjtemény tulajdonában álló szín- és szénvázlata mellett több a műhöz készült tanulmányt és az Országházban látható kép valós méretű, festővászonra készült reprodukcióját is kiállítják.

A másik, Gábor Áron rézágyúja címet viselő időszaki tárlat a 1848/1849-es szabadságharc székelyföldi hadjáratáról, az ágyúöntők és tüzérek munkájáról szól.


Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója

A kiállítótérben más 1848-as ereklyék társaságában látható Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.