Egymás mellett az alkotó és alkotása

Izgalmas, nem mindennapi kiállítással vár minden fotográfia iránt érdeklődőt a Kolta Galéria. Bege Nóra a képein az alkotókat örökítette meg alkotás közben, amelyek megnézhetők a portrék mellett. Az alkotók nem hivatásos művészek, hanem művészetterápiás foglalkozásokon részt vevő Down-szindrómások, illetve hajléktalanok.

2020. 09. 14. 7:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száraz és hivatalos megfogalmazásban a fotográfus portréi művészetterápiás foglalkozások dokumentációi. És nyomban tegyük hozzá, Bege Nóra nem kizárólag fényképezte a résztvevőket, de maga vezette a Down-szindrómások fotóterápiás foglalkozásait. A kiállított anyag másik része dokumentáció abban az értelemben, hogy a fotóriporter azokon Visnyei Emőke szociális munkás, művészetterapeuta, hajléktalanokkal folytatott ­terápiás foglalkozásainak ihletett másodperceit rögzítette fényképezőgépével.

Bege Nóra elárulta, hogy a Down Alapítvány fotóterápiás projektjének foglalkozásain azokat a pillanatokat igyekezett megörökíteni, amikor az alkotó a külvilágot kizárva koncentrál az alkotásra.

– Nem zavarta meg őket a jelenléte? – érdeklődtem.

– Hat esztendeje vezetem a fotóterápiás foglalkozásokat, ezért volt idejük megszokni a jelenlétemet, ez volt azonban az első alkalom, hogy fényképeztem, miközben alkottak.

A Táblás utcai hajléktalanszálló művészetterápiás csoportjába az első három alkalommal fényképezőgép nélkül látogatott el, hogy megismerjék, hozzászokjanak a jelenlétéhez. Nem lebecsülve az elkészült műveket, lévén terápiás alkotások, vélhetően maga az alkotás folyamata a fontos, nem pedig az elkészült képek művészi minősége.

– Én úgy fogalmazok: értéksemlegesek – erősített meg Bege Nóra, aki hozzáfűzte: a terápia alapja, hogy mindenki szeret fényképezni.

Évtizedeken át gyakorló szociofotósként kíváncsi volt arra, vajon miként látják a világot azok, akiket megörökített képein.

Így alakultak ki a képpárok: a pillanat, amikor exponál az alany, és a felvétel, amit elkészített. Tagadhatatlanul izgalmas egymás mellett szemlélni a fotográfiákat.

– A kép önmagában hat, nem azért, mert hátrányos helyzetű vagy sérült ember készítette, arról ugyanis nem kell feltétlenül tudnia a nézőnek – kanyarodott vissza Bege Nóra a felvételek esztétikai minőségéhez, s elmondta: a kiállítások vendégkönyvei arról tanúskodnak: sokan alig akarták elhinni, hogy sérült emberek készítették a fotókat.

– Szakmailag többen művészeti alkotásként értékelték a fénylépeket, ami ugyan minősítés, vagyis nem értéksemleges, de azért jólesett – vallotta be.

A terápiával kapcsolatban megtudtam, hogy a fényképezésen túl az önmagukról, egymásról készített portrékat a későbbiekben „tovább rajzolhatták”. Mi több, nem kizárólag saját nyersanyagot módosíthattak: a Nemzeti Galéria tavalyi szürrealizmuskiállításának közös bejárása után például Salvador Dalí műveivel dolgozhattak. Bege Nóra három csoportjába mintegy negyven állandó tag jár rendszeresen.

Fotó: ORIGO / Koncz Márton

A Táblás utcai hajléktalanszálló foglalkozásaiba Visnyei Emőke vezet be.

– Nálunk a művészetterápia nem az alkotással, hanem a kapcsolatteremtéssel kezdődik, a hajléktalanság ugyanis egy többtényezős probléma, amelyek között a kapcsolati nehézség is szerepel. Művészetterápiás eszközökkel igyekszünk elindítani az integrációs folyamatot.

Az eredményességgel kapcsolatban a művészetterapeuta elmondta, hogy a kiállításon szerepel olyan alkotó fotója, aki már nem hajléktalan.

– Egy régebbi ügyfelem egész egyszerűen félt a kiállítási szituációtól, a megnyitón való személyes megjelenéstől. Ám miután meggyőztük, még a családtagjait is elhozta vidékről – fogalmazott Visnyei Emőke, magyarázatul hozzáfűzve: a hajléktalanoknak nagyon alacsony az önértékelésük. Alkotásaik értékelésekor azonban dicséretet kapnak, méghozzá szakemberektől, művészettörténészektől, ami nagyban segíti őket a helyes önértékelésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.