1956: itt nézheti meg Szilágyi Andor Mansfeld című játékfilmjét

A rendező szerint Mansfeld Péter emléke élni fog, mert a sorsa azt juttatja eszünkbe, hogy a szabadságért nagy áldozatokat kell hozni.

Pataki
2020. 10. 22. 14:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekem ’56 mindig is egyet jelentett egy név nélküli gyerekember emlékével. Nem budapesti vagyok, fiatalkoromban azonban mégis nagyon sokszor hallottam egy fiú történetét, akit 18 évesen kivégeztek az ötvenhatos forradalom „folytatása” miatt. Ha ilyenkor, október táján azokról a régi eseményekről beszélgettünk, vagy immár

Pestre kerülve 23-án égő emlékgyertyát tettünk ki az ablakba, az én szemem előtt mindig az ő ismeretlen arca jelent meg.

 

Aztán 1986-ban elkezdtem írni róla egy regényt, Világtalan szemtanú címmel. Amikor 1989-ben ez a kézirat nyomdába kerülhetett, a szedő óvatosan azt kérdezte a kiadótól, hogy ez a könyv véletlenül nem Mansfeld Péterről szól-e. Így, hála Istennek, az utolsó pillanatban az első oldalra felkerülhetett a felirat: Mansfeld Péter emlékére – mondja Szilágyi Andor filmrendező, aki később színházi darabot írt, majd nagyjátékfilmet forgatott a kivégzett pesti fiatalember sorsáról. A filmet ide kattintva nézheti meg.

 

Forrás: Hungaricom

 

– Nem ivott, nem cigizett, soha nem volt nővel, a szabadság angyala volt, egy hazafias gyerek, akit nem hagyott nyugodni a sok igazságtalanság, amit a magyar nemzet ellen elkövettek.

 

Szeretném hinni, hogy amíg él magyar ember ezen a földön, addig Mansfeld Péter emléke is élni fog, mert a sorsa azt juttatja eszünkbe, hogy a szabadságért nagy áldozatokat kell hozni – mondta a rendező.

A Mansfeld című filmben Fancsikai Péter játssza a főszerepet, Maia Morgenstern pedig az édesanyját. Pindroch Csabát Blaski, Eperjes Károlyt Bárányos rendőrezredes szerepében láthatjuk. Mansfeld Péter és barátai életének legfontosabb élményei a Budapest utcáin 1956 októberében lezajlott események voltak. Még két évvel a forradalom leverése után is a felkelés folytatásáról ábrándoznak. Felnőttek kérésére legálisan fegyvereket gyűjtenek, ugyanakkor titokban MUK feliratú röpcédulákat gyártanak vagy autót kötnek el egy furikázásra. Gyerekes csínyeik kamaszos balhékkal és apró köztörvényes bűnökkel keverednek, mígnem egy rendőr elrablása miatt börtönbe kerülnek. Erről szól Szilágyi Andor 2006-os nagyjátékfilmje.

 

A filmrendező most éppen a Brenner János ciszterci szerzetes, az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés vértanújáról ír televíziósorozat-forgatókönyvet. A Nemzeti Filmintézet támogatja a Legyetek szeretettel című alkotást, melyben feltárul Brenner János hatvan évvel ezelőtti brutális meggyilkolása. A nyomozás közben bepillanthatunk a hatalom 1956 októbere utáni – sokszor tragikomikus – restaurációjába is.

 

 

Mansfeld László, Péter testvére, tavaly februárban halt meg 74 éves korában, ő volt bátyja emlékének leghőbb ápolója. Az ő kitartó erőfeszítéseinek köszönhető, hogy 2008-ban a főváros II. kerületében egy parkot neveztek el a testvéréről, nem véletlenül a Rózsadomb Parlamentre néző oldalában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.