BMC-koncertek a hétvégén

Az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyének kamarazenekari döntője a CAFe Budapest részeként tartott Accord Quartet-koncert.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 12:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este a Budapest Music Center koncerttermében az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyének kamarazenekari döntőjét tartják. A verseny kivételes lehetőség a fiatal és a középgenerációhoz tartozó komponistanemzedéknek a nagyközönség elé lépni a nagyobb előadó-apparátusra írt műveikkel. A verseny elsődleges célja, hogy új darabok megalkotását ösztönözze és támogassa, és tartós együttműködést alakítson ki a szerzők és a zenekarok között. A 7-15 perces kamarazenei, illetve ensemble kompozíciók hangszerelése tekintetében a zeneszerzők nagy szabadságot élveznek: 10-16 muzsikust foglalkoztathatnak, a klasszikus zenekarban megszokott hangszereken túl akár basszusgitárt vagy cimbalmot is szerepeltethetnek. Egy megkötés azonban van: a zsűri a szerzőktől olyan pályaműveket várt, amelyben trombitaszólista szerepel. A kamarazenekari döntőn elhangzik Cservenák Ármin: Silver, Dargay Marcell: Ricercar – Hommage á Béla Bartók, Dinyés Dániel: Capriccio és Horváth Balázs: Quasi ciaccona metrica című műve. A nagyzenekari kategória döntős művei vasárnap 19.30-tól a Müpa fesztiválszínházban szólalnak meg, s itt lesz a díjkiosztó is.

Ugyancsak vasárnap a BMC műsorán a CAFe Budapest program részeként az Accord Quartet ad hangversenyt. A Bartók Béla utáni zene világszerte legismertebb három komponistája, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter vonósnégyesre írt műveiből összeállított koncerten nemcsak a három alkotó egymásra reflektáló világa tárul fel, hanem az is, ahogy stílusukban visszatükröződik az európai zenekultúra sok évszázados tradíciója. Elhangzik: Kurtág György: 6 moments musicaux, Eötvös Péter: Korrespondenz, Ligeti: 2. vonósnégyes.

Accord Quartet
Fotó: BMC

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.