Közművelődési intézmények közötti párbeszéd

A Budapest és Párkány kulturális együttműködési program részleteit ismertették ma délelőtt az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontban tartott sajtótájékoztatón. A várhatóan jövő februárban induló projektről Marsi László, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta, céljuk, hogy közművelődési tekintetben mutassák be a fővárosi kulturális életet.

2020. 10. 14. 15:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest és Párkány a jövő évtől különböző kulturális rendezvényeken és szakmai konferenciákon osztja meg egymással kulturális életének, működésének tapasztalatait. Az Élő városok – formálódó közösségek című Interreg V-A Szlovákia–Magyarország együttműködési program segítségével megvalósuló közművelődési projekt ma délelőtti sajtótájékoztatóján Marsi László, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója felidézte, hogy szinte napra pontosan két éve vették fel a kapcsolatot a Párkányi Városi Művelődési Központtal. Mint megjegyezte, abban bíztak, hogy idén októberben elindulhat a projekt, ez azonban a járványhelyzet miatt tolódik.

Lapunk kérdésére elmondta, amennyiben a lehetőségek és járványügyi szabályok engedik, 2021 februárjában szeretnék elkezdeni a közös munkát. A Magyar Nemzetnek arról is beszélt, a projekt alapvető célja, hogy közművelődési tekintetben mutassa be a fővárosi kulturális életet. Mint mondta, ez főként abban mutatkozik meg, hogy módszertani központként gyakorlatokat mutatnak be, amelyeknek a pozitívumait kiszemezgetik, s továbbadják a huszonhárom kerületi művelődési háznak. – Ugródeszka próbálunk lenni a közművelődési életben ezzel a határunkon átnyúló projekttel – tette hozzá. – Hazai pályázati forrásaink igen beszűkültek ezen a területen, ám egy nemzetközi pályázat esetében más nagyságrendű a megszerezhető pénzösszeg, valamint az időben való kifutás is más. Előnye, hogy lehet vele hosszú távon tervezni. Továbbá az is cél, hogy kiderüljön, mit és hogyan tud egymástól tanulni a két intézmény. Budapest és Párkány is fürdőváros, s ebben számos kulturális, turisztikai lehetőség rejlik. A projekt részét képezi egy csereprogram is, amelynek köszönhetően mindkét központból két-két kolléga vehet részt az egyhetes programon – közölte az igazgató.

Máhr Dániel, a projekt vezetője és Marsi László, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója
Fotók: Neubrandt István

Az Élő városok – formálódó közösségek című projekt további részleteit Máhr Dániel, a projekt vezetője ismertette. – Szeretnénk megmutatni a közművelődési szakmának, hogy lehetőség van kilépni a nemzetközi színtérre. Ez a jövő a szakmánk számára – mondta. Majd arról is beszélt, hogy a többi V4-országgal is szeretnének a jövőben együttműködni. A program során kulturális, turisztikai rendezvények, szakmai események, konferenciák valósulnak meg, illetve Budapest bemutatkozik Párkányban, és Párkány is Budapesten. Mint megjegyezte, a legnagyobb esemény a szlovák–magyar folklórfesztivál lesz, amelyet a Fonó Budai Zeneházban rendeznek meg. A projekt lezárásaként pedig egy kiadványt jelentetnek meg, amelyben a hasznos ismereteket foglalják össze.

Júlia Žďárska, a Párkányi Városi Művelődési Központ igazgatónője a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok miatt nem tudott személyesen részt venni a sajtótájékoztatón, ám videóüzenetében kiemelte, hogy Párkányban mozgalmas kulturális élet zajlik. A Danubius Moziban például a legújabb mozifilmeket vetítik, a kultúrházban pedig izgalmas programlehetőségek várják a látogatókat.

Júlia Žďárska, a Párkányi Városi Művelődési Központ igazgatónője videóüzenetben jelentkezett be

A sétálóutcákban megvalósuló Duna Fesztiválon pedig zenei koncerteket rendeznek minden évben, de a családokra gondolva gyerekelőadásokat is tartanak. – Érdeklődéssel várjuk a közös munkát a magyarokkal, amely a programszervezés és a közönségszervezés területén is kínál új lehetőségeket számunkra – emelte ki Júlia Žďárska.

A projekt programjairól bővebb információ a Bmknet.hu/elővárosok oldalon lesz elérhető az érdeklődők számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.