A vallásszabadság ünnepe Tordán és Kolozsváron

A vallásszabadság törvénye az erdélyi magyar társadalom javát szolgálta és szolgálja mind a mai napig.

Magyar Nemzet
2021. 01. 14. 17:08
null
Istentisztelet Kolozsváron Fotó: unitarius.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vallásszabadság ünnepe alkalmából tegnap Tordán és Kolozsváron megemlékezést tartottak – tájékoztatott a Magyar Unitárius Egyház lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az unitárius egyház évindító rendezvényén Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke hangsúlyozta, hogy évről évre szembesítenünk kell magunkat az 1568-as tordai határozat szellemi magaslatával, amely a világon először foglalta törvénybe a vallás- és a lelkiismereti szabadsághoz való jogot. A főpásztor bejelentette, hogy az egyház a világjárvány okozta helyzetre való tekintettel meghosszabbítja a felelősség évét, így a 2021. esztendő is e téma jegyében zajlik – írják a közleményben.

Rácz Norbert Zsolt kolozsvári unitárius lelkész
Fotó: Unitárius.org

A vallásszabadság eszménye továbbélésének letéteményese az ifjú generáció, így idén az unitárius egyház a két unitárius iskolai intézmény – a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium és a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium – lelkészeit, Solymosi Zsolt és dr. Lakatos Sándor aligazgatókat, illetve Elekes Zsolt és Farkas Orsolya iskolalelkészeket kérte fel ünnepi szolgálatvégzőknek, az ünnepség színvonalát pedig a két iskola diákjainak műsora emelte.

Tordán felszólalt Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja, aki megemlékezett a 453 évvel ezelőtt kimondott tordai országgyűlés határozatának a fontosságáról, és kiemelte, hogy a vallásszabadság törvénye az erdélyi magyar társadalom javát szolgálta és szolgálja mind a mai napig.

Istentisztelet Tordán
Fotó: Unitárius.org

A templomi istentiszteletek után a résztvevők megkoszorúzták a vallásszabadság tordai emlékművét, valamint Dávid Ferenc kolozsvári szobrát. Tordán Józsa István Lajos, Kolozsváron pedig Rácz Norbert Zsolt helyi unitárius lelkészek mondtak imát – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.