Szerelmi háromszög avagy párterápia a Brooklyn hídon

Három esendő, szerelemre vágyó ember útkeresésének lehetünk tanúi Murray Schisgal Szerelem, óh! című előadásában, amelyet a Gózon Gyula Kamaraszínházból élőben közvetítenek ma este 19 órától. Az abszurd, fordulatokkal teli történet párterápiának is beillik.

2021. 01. 22. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a szerelem? Mi történik, ha (azt hisszük) elmúlt a szerelem? És mihez kezdjünk, ha tűzön-vízen át vissza akarjuk kapni? Mire vagyunk képesek érte? Meddig vagyunk hajlandók elmenni, hogy visszaszerezzük? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül Murray Schisgal Szerelem, óh! című darabja, amely 1965-ben debütált a New York-i Broadway-n. A tavaly ősszel elhunyt író, forgatókönyvíró műve azóta bejárta a világ színpadait, hazánkban is számos teátrum műsorra tűzte. A napokban a Gózon Gyula Kamaraszínház mutatta be, az élőben közvetített előadást otthonunkból követhettük.

Tasnádi Csaba rendezése humoros, abszurd, ugyanakkor mély gondolatokat oszt meg velünk a szerelemről és a házasságról. Három felnőtt ember csapongó érzésein keresztül kapunk képet a szerelemről úgy, hogy közben megismerjük a színét és fonákját. A történet szerint évtizedek után találkozik két régi iskolatárs a Brooklyn hídon. Miltnek (Tűzkő Sándor) jól megy a sora, sikeres, nős ember. Harry (Stubnya Béla) viszont nem találta meg élete értelmét, így épp a folyóba készül vetni magát. De hogyan akarhat valaki meghalni anélkül, hogy megismerte volna a szerelmet? Milt szerint a szerelemért érdemes élni. És innentől indul be igazán a történet, ugyanis előkerül egy fénykép, ami nem a feleségét ábrázolja. Milt pedig elég dörzsölt ahhoz, hogy felajánlja barátjának saját feleségét, Ellent (Nagyváradi Erzsébet). Noha az ötlet abszurd, pillanatok alatt valósággá válik. Megjelenik a színen Ellen, s a két különböző karakterű férfi élete rendkívüli fordulatot vesz. Ellen ugyanis meghódítja Harryt. Ám ahogy múlik az idő, felszínre kerülnek az új házastársak hibái, hiányosságai, idegesítő szokásai. Milt és Ellen újra találkozik, s ráébrednek, nem boldogtalanok egymás nélkül.

Tűzkő Sándor, Stubnya Béla, Nagyváradi Erzsébet Murray Schisgal párterápiának is beillő darabjában
Fotó: Gózon Gyula Kamaraszínház

Nagyváradi Erzsébet, Stubnya Béla és Tűzkő Sándor kitűnő választásnak bizonyult a szerepre, mindannyian kihozzák a maximumot karaktereikből. Játékuk humoros és meglepő jelenteket tartogat. A rendező pedig él a helyzet és jellem adta komikummal is. A minimalista látványvilág Ondraschek Péter munkáját dicséri, aki a Brooklyn híd egy részletét építette fel. Ám a darabban nem a látvány, a jelmezek és a díszlet a fontos, hanem az, hogy a szereplőkkel mi történik: milyen átalakuláson, érzelmi hullámvasúton mennek végig – s velük együtt mi is.

Karinthy Ferenc fordítása valóban nem mellőzi a humort, a jól megírt párbeszédeket. A darab pedig attól lesz felettébb szórakoztató, hogy pillanatok alatt tudunk vele azonosulni, hiszen három esendő és szerelemre vágyó ember útkeresésének lehetünk tanúi. És az sem mellékes, hogy a Szerelem, óh! úgy mesél az érett szerelemről, hogy az párterápiának is beillik.

Az előadást ma este 19 órakor élőben közvetítik, jegyek az Online-gózongyula.jegy.hu oldalon vásárolhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.