Nemsokára tisztázhatják Mátyás király származását a kutatók

Mátyás király maradványait és a Hunyadi-család származását is beazonosíthatják majd a Corvin János horvátországi sírjának feltárásával elkezdett kutatásban. A nemzetközi szinten is izgalmas tudományos projektről Neparáczki Endre archeogenetikus, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója és a Szegedi Tudományegyetem genetikai tanszékének munkatársa beszélt a Mandinernek.

Magyar Nemzet - Mandiner
2021. 02. 28. 21:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fő célunk, hogy a Hunyadiakra jellemző DNS-profilt meghatározzuk, és ennek segítségével a fehérvári osszáriumban őrzött mintákból azonosíthassuk Hunyadi Mátyást – válaszolt a kutatás célja iránt érdeklődő kérdésre Neparáczki Endre archeogenetikus, aki elmondta: ezen felül szerették volna genetikai vizsgálatokkal megerősíteni Corvin János és Kristóf maradványainak apa-fiú kapcsolatát.

A lepoglavai pálos kolostor sírboltjából kiemelt személyek koponyája megegyezett a Török Aurél által vizsgált koponyák fényképével. A két vizsgált egyén antropológiai módszerekkel becsült elhalálozási életkora megfeleltethető Corvin János és Corvin Kristóf ismert életkorával. A nemiség meghatározása, a felnőtt egyén csontozatának a morfológiai jellegei alapján a férfi, akinek a medencéjén és az alsó végtagján jól láthatók a bal oldali csípőficam következtében kialakult csontátépülés nyomai. Az írott források alapján Corvin János bal csípője kificamodott egy gyermekkori balesetkor, ami egész életében nyomot hagyott a járásán. A fenti eredmények nagyban azt valószínűsítik, hogy a lepoglavai pálos kolostorban vizsgált csontmaradványok Corvin Jánoshoz és Corvin Kristófhoz tartoznak.

Hamarosan háromdimenziós kép is összeállítható az elkészített fotók alapján, majd biológiai arcrekonstrukciókat is készítenek.

A genetikai adatok alapján fenotípusprofil is készülni fog. A lepoglavai mintavétel után a csontmaradványokból az archaikus DNS kinyerését sikeresen végrehajtották. A szakpublikáció megjelenése előtt annyit tudnak a közvéleménynek elárulni, hogy a Magyarságkutató Intézet (MK) archeogenetikai kutatóközpontjának a van az a DNS-profil, amellyel összevetve azonosítani tudják a Hunyadi-család felmenőit.

Neparáczki Endre a kutatócsoportjával jelenleg is a fehérvári osszárium csontmaradványainak a genetikai vizsgálatán dolgozik.

– Mátyás király származásának tisztázása is belátható közelségbe került. Szűkebb, regionális szempontból magának az uralkodó személyének újrafelfedezése lehet a kutatás legnagyobb hozadéka. A Hunyadiakat Európa-szerte ismerik, sőt olyannyira pozitív Mátyás történelmi megítélése, hogy mindenki magáénak szeretné vallani a magyar uralkodót – mondta Neparáczki Endre, aki abban reménykedik, hogy a Hunyadi-családfát genetikai alapon fel tudják vázolni, és a Hunyadiak genetikai eredetéről egzakt adatokkal fognak szolgálni.

Az alprojekt végcélja pedig az, hogy a Hunyadi Mátyás magyar uralkodót tisztelő közép- és nyugat-európaiaknak lehetőségük legyen a sírhelyéhez elzarándokolni.

– Mátyás uralkodása a jelenkornak is példát mutat: egységben és a közép-európai összefogásban van a jövőnk – mondta az MK archeogenetikai kutatóközpontjának az igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.