Duo Gladii: szellemi védőpajzs a középszerűség ellen

Egyre többször hallunk a nyomtatott sajtó haláláról, és látjuk, tapasztaljuk azt is, hogy egyre kevesebben olvasnak. S még ha olvasnak is, a legtöbben ezt nem elmélyülten, figyelmesen teszik, hanem a világhálón szörfölgetve, ide-oda kattingatva úgy, hogy tíz perc múlva már semmire nem emlékeznek azokból az információmorzsákból, amelyekről „olvastak”. A könyv- és a lapnyomtatás a szórakoztatóipar része lett: a könyvesboltok polcai roskadoznak a lapos bestsellerektől, az újságosstandokat ellepi a bulvár. Mégis, a „romok között” olykor gyöngyszemekre lelni.

2021. 03. 30. 6:09
Hõsök tere
Budapest, 2020. augusztus 10. A Hõsök tere látképe az Andrássy út Városligeti végén. A téren a milleniumi emlékmû, ami a magyar honfoglalás ezeréves jubileumának állít emléket. Tíz éves késésel csak 1906-ra készült el. Tervezõje Schickedanz Albert, az eredeti szobrok többsége Zala György munkája. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A címmel egyáltalán nem volt célunk a tömegek megnyerése, sőt reményeink szerint egyfajta szűrőt is jelent majd az olyan emberekkel szemben, akik az élet minden területén az igényeik kielégítését várják környezetüktől” – nem megszokott szerkesztői köszöntő ez, első pillantásra úgy tűnhet, az illető maga alatt vágja a fát. Nos, a kezünkbe vett, s már a negyedik számánál járó új folyóirat, a Duo Gladii (Két Kard) – A szellemi ellenállás havilapja már címében sem ígér könnyed olvasmányt. Latin címmel lapot eladni a XXI. században? Két kard és szellemi ellenállás? Nézzük meg közelebbről, mi is ez.

Kolonits László főszerkesztő – akinek sorait az imént idéztük – ezt így magyarázza: „A két kard elmélete egy a politikai teológia körébe sorolható kora középkori doktrína, szimbolikus tanítás, miszerint a hatalom, egyfajta dualizmus formájában, egyenesen Krisztustól származik. Az egyik kard a szakrális hatalmat szimbolizálja, a másik a világi hatalmat.” Az első kard, a gladius spiritualis fogalma Szent Páltól ered („Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a lélek kardját, vagyis az Isten szavát” [Ef 6,17]). Ennek párja a gladius materialis, a világi hatalom kardja. De e ponton ismét adjuk át a szót Kolonits Lászlónak. „A harc két szinten folytatható, ha uraljuk képességeinket, két kard áll rendelkezésünkre. A gladius spiritualis segítségével megvívandó nagy szent háború a sokkal fontosabb lelki vagy metafizikai küzdelem az ember igazi harca, mely a belső sötétség, a szenvedélyek, vágyak és ambíciók, egyszóval a Gonosz és az ő kísértései ellen folyik. […] A gladius materialist megragadva vívandó kis szent háború az előzőnek csak egyfajta prospekciója, mely a külvilágban folytatandó a külső sötétség képviselői ellen, afféle eszmei, ideológiai küzdelem, vagy akár a szó szerinti fegyveres harc formájában is.” S itt idézi XI. Pius pápát is, aki ezt mondta:

„Legyen büszke az ember arra, hogy tanúja és bizonyos mértékben közreműködője lehet a mostani hatalmas drámának, amelyben a jó és a rossz küzd egymással emberfölötti harcban. Senkinek sincs joga a jelen órákban ahhoz, hogy középszerű legyen.”

 

A mai, ellaposodó kereszténységhez szokott fülünknek furcsának tűnhetnek e kemény kijelentések. Holott – ahogy arra éppen a Duo Gladii folyóirat is felhívja a figyelmünket – Jézus tanításából nemcsak a migránsinvázió idején a liberálisok által teljesen kiforgatott értelmű mondatokat lehet idézni az enni adásról és a befogadásról, hanem akár ezt a kevésbé ismert passzust is: „Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.” (Mt 10,34) E ponton érdemes megemlíteni, hogy a lap szerzőgárdájához tartoznak a Pro Hungaria Sacra – Szent Magyarországért papi testvérület papjai is, akik éppen ezt a „harciasabb” kereszténységet képviselik írásaikban is.

Visszatérve Kolonits Lászlóra, az ő írásai sem a megszokott főszerkesztői bevezetők, vezércikkek, hanem komoly szellemi tanulmányok jobboldaliságról, a teremtés valóságáról és ennek férfiúi vonatkozásairól, heroizmusról. „A szellemi ellenállás havilapja” meghatározás tehát nemcsak valamiféle jelszó, valós tartalom van mögötte. A lap ugyanis

az egyre intenzívebben ránk zúduló liberális szennyáradat – a széles körben terjedő ateiz­mus, a keresztény- és vallásellenesség, a trendivé váló nemzetietlenség, a demokrácia mindenekfelettiségének hamissága, az egyre erőteljesebben nyomuló LMBTQI-lobbi pusztítása – ellen ad kardot kezünkbe és nyújt egyfajta szellemi védőpajzsot.

S miután kellően felcsigáztuk a kedves olvasó érdeklődését, azt se hallgassuk el, hogy a lapot a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) társelnöke, Barcsa-Turner Gábor hívta életre. Akiknek a vármegyések a fotel kényelméből tévét nézve eddig „hőbörgő szélsőjobboldaliak gyülekezetének” tűntek, azoknak is ékes cáfolatot nyújthat a folyóirat és annak szellemisége. Hiszen éppen a lap egyik rovata (a találó Zugtáltos néven) mutatja be az „őrültmagyarkodás” túlkapá­sait, nem mellesleg pedig alapos okfejtéseket nyújt számos témakörben, úgy mint a hagyományos jobboldaliság mibenléte, a modern tudomány csapdája, az abortuszhoz való „jog” képtelensége vagy éppen az, hogy a „keleti vakcinák” elleni mainstream hergelés ellenére miért pont a kínai Sinopharm-oltóanyag használata az egyik leginkább vállalható bioetikai szempontból.

A lapot egyébként a HVIM egyfajta belsős kiadványának szánták eredetileg – szerencsénkre azonban az a szerkesztői döntés született, hogy bárki számára hozzáférhetővé tették. Ebből kifolyólag néhol persze áthatja a kiadványt egyfajta belterjesség, de ez összességében nem von le az értékéből.

Rendes hírlapi forgalomban nem is lehet megvásárolni (ára sincs), a havi periodika a támogatók adományaiból él, akik postaládájukba kapják a lapot. A rendeléseket a [email protected] címre lehet elküldeni. S nem árt azt sem hangsúlyozni, hogy ez valódi támogatói program, itt természetesen nem azokról a „mikro­adományokról” van szó, amelyek egy-egy liberális híroldal különböző Soros-alapítványok általi kiemelt dotálását hivatottak elfedni. Amíg tehát van, aki olvasson, lesz is mit olvasni.

Duo Gladii (Két Kard) – A szellemi ellenállás havilapja

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.