időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Vándorló levelek címmel nagyjátékfilm készül

Magyar Nemzet
2021.03.29. 16:00
Vándorló levelek címmel nagyjátékfilm készül

A sci-fi elemekkel dúsított, hamisítatlan kelet-európai közegbe ágyazott történet két fiatal nem mindennapi egymásra találásának történetét meséli el Szabó Mátyás első egész estés filmjében. Vilmányi Benett, Hartai Petra, Lukáts Andor és Nagy Mari főszereplésével készül a film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában. Premierje jövőre lesz.

Három éve kezdett el érlelődni Szabó Mátyás fejében első nagyjátékfilmjének az ötlete, amely két magányos, zárkózott ember különös kapcsolatáról szól. „A kezdetektől szerettem volna ezt az általános érvényű, mesei motívumokra épülő történetet egy sajátos, kelet-európai környezetbe ültetni” – vallja a pályakezdő rendező, aki 2014-ben végezte el a Színház-és Filmművészeti Egyetemet. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában nyerte el végleges formáját az elképzelése, és idén januárban a Nemzeti Filmintézet 67 millió forintos gyártási támogatásával zöld utat kapott a megvalósítás is. Bár a koronavírus-járvány megnehezítette az előkészületeket, a stáb kitartó, kemény munkájának köszönhetően március 17-én elindulhatott a 25 naposra tervezett, budapesti helyszíneken és stúdióban zajló forgatás. Az elsőrangú szereplőgárda kiválasztása mellett a rendező kiemelt figyelmet fordított a film egyedi látványvilágának a megteremtésére is. Szeretné ugyanis a nézőket kimozdítani a szerelmes filmek kliséiből, és merészen mást akar mutatni nekik annál, mint ami a műfaji keretekből fakad.

A film története

Ábel (Vilmányi Benett) a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni.

Ábel (Vilmányi Benett) és Vera (Hartai Petra) között különös kapcsolat alakul ki
Fotó: Szubjektív Film Kft.

Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibázik, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, ez a szokatlan összhang azonban nem tartható fenn örökké.

Az alkotók

A film rendezője a Határ című vizsgafilmjével Karlovy Varyban debütáló Szabó Mátyás. A Vándorló levelek forgatókönyv a rendező, valamint Mikó Csaba és Barcsai Bálint együttműködésének a gyümölcse. Az egyedi képi világáért M. Deák Kristóf operatőr felel, a látványtervezés Törőcsik Ambrus érdeme, míg a jelmezek Kasza Emese munkáját dicsérik, zenei világát Keresztes Gábor komponálta. A film vezető producere Iványi Petra.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.