Jávor Pál nem tűrte az igazságtalanságot, ami a karrierjébe került

Az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban Sztankay Ádám színháztörténeti titkok nyomába ered. A sorozat szombaton 21.05-kor látható negyedik epizódjában az 1930–40-es évek magyar filmjeinek első számú csillaga, Jávor Pál kerül a középpontba.

Forrás: MTVA2021. 05. 29. 19:00
null
Jávor Pál Fotó: Fortepan/Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Született őstehetség, izgalmas, bohém személyiség húzódik Jávor Pál tragikus sorsa mögött. A harmincas évek férfiideálja eredetileg újságírónak készült, mert minden helyzetben az igazságot kereste – végül azonban a színészetben találta meg önmagát. Pályája során több mint hetven filmben szerepelt, amelyeket Európa-szerte, sőt még Egyiptomban is vetítettek a filmszínházak.

Állandó partnere volt a kor ünnepelt színésznője, Karády Katalin, akivel sokan összeboronálták, ő azonban egy a gyermekeit egyedül nevelő anyát, Landesmann Olgát vette feleségül, akivel élete végig szerelemben élt. A sikerei nyomán hamar reflektorfénybe került, amit ki is használt. Nem tűrte az igazságtalanságot, többször szót is emelt ellene, ám ez a karrierjébe, majd az egészségébe került.

„Jávor kiállt a zsidó honfitársaiért háború alatt, de megbüntették érte, elhurcolták egy koncentrációs táborba. Bár megmenekült a fogságból és világsztársággal kecsegtették, nem sikerült neki az áttörő visszatérés. Amerikában próbált szerencsét, de mivel nem volt tökéletes az angolja, nem járt sikerrel”

– fogalmazott a Promenád ajánlójában a műsorvezető, Sztankay Ádám.

Jávor Pál kalandos életútjáról szombaton este az M5 műsorán többet is megtudhatnak.

A Promenád aktuális adásai 60 napig korlátlanul újranézhetők a Médiaklikk.hu weboldalon.

Művészsorsok kutatása

A színháztörténeti műsor Sztankay Ádám nagy sikerű Origó-blogsorozatán alapul. A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a XX. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.