Piros pünkösd, tematikus nap a Hagyományok Házában

A tavasz mozgó ünnepére a május havi pünkösdre a Hagyományok Háza gazdag online sorozattal készül. Értékes koncert, beszélgetések a népszokásokról, s a Magyar Állami Népi Együttes meglepetése szerepel többek között a palettán.

Magyar Nemzet
2021. 05. 19. 19:00
null
Pünkösdi királynéjárás Fotó: Farkas-Mohi Balazs Forrás: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimeríthetetlen a népszokások tárháza a keresztény egyház születésnapján. A legismertebb a búcsújárás, ami Csiksomlyón látványos, egyúttal lélekemelő vallási ünneppé fejlődött: a korábbi regionális egyházi esemény az összmagyarság ügyévé vált. Vidékenként királyválasztás, énekes-dramatikus pünkösdi királynéjárás, bálok varázsolták népünnepéllyé a jeles napokat. A pünkösdi szokások tele voltak varázslattal. Úgy tartották, a pünkösd hajnalán szedett harmattól a leányok szebbé válnak, a megtisztított kutak vize egész évre jó egészséget ad, a házakra és az istállókra tűzött

zöld ágak pedig megvédik a termést az ártó szellemektől.

Pünkösdi királynéjárás
Fotó: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza online programsorozattal készül piros pünkösdre, a tavaszi ünnepre. Zenei programként ajánlják a Berka Együttes és a Bajkó Zenekar ünnephez kapcsolódó koncertjét és az „Akkor és most” gyönyörű moldvai dallamait. Folytatják egyházzenei koncertjeiket, a szerkesztő ezúttal a pünkösdhöz kapcsolódó világi és szakrális népdalkincsünkből válogat. A neves népdalénekeseink most tanítványaikkal együtt fakadnak dalra. A Magyar Állami Népi Együttes igazi csemegét tartogat erre a napra, a májusfa-kitáncolás hagyományát elevenítik föl összeállításukban.

Pünkösd ünnepéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról az Erdélyi Hagyományok Háza közreműködésével Mohay Tamás, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének igazgatója és Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője tart előadást. A természet patikája tavasszal megnyitja kapuit, erről a témáról Babai Dánieltől, a gyógynövények ismerőjétől informálódhatunk. Elő a kötényekkel! címmel folytatódik a gasztrosorozat, három különböző pünkösdi finomság elkészítésének csínját-bínját mutatják be.

A gyerekeket tavaszi kézműves foglalkozásokkal és a Borsa együttes zenés-játékos összeállításával lepik meg. Szénási Veronika a kisebbeknek, Navratil Andrea pedig a nagyobbaknak mond népmesét. Kikapcsolódásként pedig a kicsik rákattinthatnak a sok izgalmas kérdést rejtő pünkösdi kvízre vagy az ünnep világába elrepítő képkirakóra.

További információ itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.