Világsztárok és a hazai kulturális élet kiválóságai várják a nézőket a nyári hónapokban a Müpában

Zubin Mehta, Rudolf Buchbinder és a Maggio Musicale Fiorentino Zenekara, Anna Netrebko, Christian Thielemann, Anoushka Shankar, Valerij Gergijev, Jacob Collier, Joyce DiDonato, Paavo Järvi, Pat Metheny, Avishai Cohen, Gyenyisz Macujev, Baráth Emőke, a Bécsi Filharmonikusok, a Drezdai Staatskapelle, az Ensemble Les Arts Florissants, a Győri Balett, Janine Jansen, Snétberger Ferenc, Víkingur Ólafsson. Világsztárokkal, a hazai művészeti élet legjelentősebb alkotóival, nagy sikerű programsorozatok folytatásával és megújuló fesztiválokkal készül a júniusi újranyitásra a Müpa – a nyári időszakban és a jövő évadban is izgalmasabbnál izgalmasabb produkciókra számíthatnak a látogatók.

Magyar Nemzet
2021. 06. 10. 21:00
null
Budapest, 2018. november 20. Kék színnel világítják meg a gyermekjogok világnapján a Művészetek Palotáját (Müpa) 2018. november 20-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kreativitás, minőség és a megújulás képessége – ezek az értékek mindig is meghatározóak voltak a Müpa számára, a mögöttünk álló időszak azonban még inkább megerősített minket abban, hogy milyen fontos mindez – fogalmazott Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, kiemelve, hogy nagyszerű eredményekre lehet büszke az intézmény, úgy a digitalizáció, a koncertközvetítések, mint a közösségépítés területén. Ez utóbbi legékesebb bizonyítéka, hogy a Müpa+ hűségprogram rekordokat döntve immár több mint 26 ezer tagot számlál. Az intézményvezető hozzáfűzi: az online platformokon elért sikerek mellett is az a tapasztalat, hogy az élő Müpa-élmény, az élő előadások varázsa semmivel sem pótolható.

Káel Csaba
Fotó: Kurucz Árpád

– A régió vezető kulturális intézményeként a Müpa feladata az, hogy a várva várt újranyitást követően az elmúlt év tapasztalatait beépítve folytassa azt a munkát, amelynek során az értékteremtés, a tudásátadás és az innováció kéz a kézben jár – foglalja össze vízióját Káel Csaba, aki vezérigazgatóként újabb ciklusra kapta meg a folytatás lehetőségét, így munkatársaival együtt a következő öt évben is irányítja majd az intézményt.

– Megtisztelő ez a bizalom, amely a Müpa fantasztikus csapatának, zseniális művészeinek és kivételes közönségének, azaz a Müpa közösségének is hatalmas elismerés – mondta.

Káel Csaba hozzáfűzte: a nyári időszakban az újcirkusz, az opera, a komolyzene és a jazz rajongóit is különleges programokkal várja az újra megnyíló Müpa: érkezik a New York-i Metropolitan lett dívája, Elīna Garanča, két lélegzetelállító produkcióval, My Land és Solus Amor című előadásaival tér vissza a Recirquel. A hangszer hazai virtuózainak köszönhetően többek közt Tartini, Corelli és Vivaldi művei csendülnek fel a Trumpetissimo trombitagálán, az évadot pedig egy igazi jazzlegenda, Wynton Marsalis koncertje zárja.

Recirquel: Solus Amor
Fotó: Hirling Bálint

A folytonosság és megújulás jegyében a közönség a Müpa 2021/22-es évadában is felfedezheti a megszokott-megszeretett programsorozatokat: kamarazenei csemegék és nagyszínpadi művek, zenés színpadi produkciók, családi és ifjúsági programok követik majd egymást, és a világ legkiválóbb szólistái és legendás zenekarai adják egymásnak a stafétát. Már az augusztus is valódi komolyzenei szenzációt tartogat: Rudolf Buchbinderrel, a Maggio Musicale Fiorentino Zenekara élén tér vissza Budapestre a 85 esztendős karmesterlegenda, Zubin Mehta. A Bécsi Szimfonikusokkal Andrés Orozco-Estrada és Sarah Connolly, a Mariinszkij Színház Zenekarával Valerij Gergijev, a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral Robin Ticciati és Leif Ove Andsnes, a Bécsi Filharmonikusokkal Thomas Adès, a Drezdai Staatskapellével Christian Thielemann, valamint Julia Kleiter és Christian Gerhaher érkezik a Müpába. Jön Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, a Les Arts Florissants és William Christie, Yolanda Auyanet, Anaïs Constans, John Osborn és a Le Concert Spirituel is.

A Müpa a Cziffra György-emlékév egyik kiemelt helyszíne: a legendás művész emléke előtt, születésének 100. évfordulóján olyan kivételes alkotók tisztelegnek, mint a zongoravirtuóz Gyenyisz Macujev, valamint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, amely Eötvös Péter Cziffra Psodia című művének ősbemutatójára készül. Az est szólistája Lukács Miklós és a Cziffra100 programsorozat művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész lesz.

Számtalan műfaj kiválóságai váltják egymást az operától a táncművészeten, világzenén, könnyűzenén és újcirkuszon át az irodalomig, érkezik többek közt Anoushka Shankar, a hússzoros Grammy-díjas Pat Metheny, és visszatér Avishai Cohen és Jacob Collier is. 2021 augusztusától friss arculattal, kültéri színpaddal, JazzTime néven várja a közönséget a Müpa nyárzáró-évadnyitó jazzfesztiválja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.