időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Evangélium 21: a Bibliáról szinte semmit sem tudók is „felzárkózhatnak”

Magyar Nemzet
2021.07.17. 11:48
Evangélium 21: a Bibliáról szinte semmit sem tudók is „felzárkózhatnak”

Nekem a kérésem az volt, hogy alapos háttértanulmányokkal és a Biblia tanulmányozásával készüljenek fel az alkotásra és mesterműveket hozzanak létre. Azt látom, hogy minden egyes művész a saját hitéletét, az Istenhez való viszonyát is belevitte az általa készített egységbe – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, az Evangélium 21 tárlat kezdeményezője a Gondolának.

Evangélium 21 címmel nyit kiállítást július 31-én a debreceni MODEM, mely a Bibliából

a négy evangéliumot, azaz Jézus életét, munkásságát és küldetését mutatja be a XXI. századi embereknek a jelenkor magyar művészeinek az interpretálásában.

A gyűjtemény egy egységes egészet alkot, melynek létrehozásában a legjelentősebbnek tartott magyar művészek közül 12 meghívott művész vett/vehetett részt.

Minden egyes művész az Istenhez való viszonyát is belevitte a művébe Forrás: Gondola.hu

A válogatás Jézus életét mutatja be olyan alkotók segítségével, mint Asztalos Zsolt, Bukta Imre, Csontó Lajos, Erhardt Miklós, Fátyol Viola, Gerber Pál, Fehér Márta, Imre Mariann, Lovas Ilona, Mátrai Erik, Richter Sára és Szelley Lellé. A Gondola újságírója megjegyezte, hogy Jézus alakja mögé felsorakozni ma a Lajtán túl már civil kurázsit is követel.

– Ma értékrendről, hitéletről beszélni idehaza is szokatlan.

A vallássemlegesség jegyében nagyon sok cég és vállalat is elzárkózik az ilyen témáktól, az ezek melletti megjelenéstől.

Maga a gyűjtemény ezen a semleges állásponton természetesen messze túlmutat. Hiszen először is érzékelteti, hogy a keresztyénség előremutató, értéket és együttműködést hordozó vallás. Bemutatja és megtanítja az európai, benne a magyar hagyományos értékrend alapismeretét és alapértékeit. Így egyfajta kulturális gyorstalpalót is jelent ahhoz, hogy a Bibliáról szinte semmit sem tudók is felzárkózzanak, s a kulturális világörökségeket ne vakon próbálják csodálni. Jézus követőinek pedig, bízom benne, hogy egyfajta többletet jelent a gyűjtemény megtekintése, valamint a művészeti albumban olvasható kulturális és teológia háttérmagyarázatok.

Természetesen van európai és globális üzenete is. Mi felelős magyar keresztyén gondolkodók így hitelesen üzenhetünk a világnak. Van jövőképünk, amely az evangéliumi tanításokon nyugszik.

A teljes interjút ITT olvashatja.

(A borítóképen a tárlat egyik képzőművészeti alkotása látható. Forrás: gondola.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.