Gyűjtőköri napok a Kékszalag balatoni vitorlásversenyen

Az 53. Kékszalag Nagydíj vitorlásversenyhez kapcsolódva a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjtőköri napokat szervez, együttműködve a Magyar Vitorlásszövetséggel és az Europeana gyűjteménnyel. A holnap rajtoló verseny alatt az intézmény munkatársai várnak minden vitorlázáshoz kapcsolódó emléket: naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket és fényképeket is.  

2021. 07. 21. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként 1934-ben rajtolt a Kékszalag, Európa legrégebbi és leghosszabb távú vitorlás tókerülő versenye, amely mára a Magyar Vitorlásszövetség legnagyobb rendezvénye lett. A jellemzően balatoni hajózásra épülő, de a nemzetközi viszonylatban is jelentős magyar regatta az európai sportkultúra meghatározó eseménye, így a Magyar Nemzeti Levéltár úgy döntött, hogy az Europeana sportprogramhoz kapcsolódva összegyűjti a sportághoz kapcsolódó írásos emlékeket. A levéltár nemzeti kulturális örökségünk fenntartása érdekében végez gyűjtőköri tevékenységet, a felajánlott dokumentumok szakszerű kezelésével, nyilvántartásával a jövő generációi számára is megőrzi történelmünk forrásait.

„Egy 140-160 km-es navigációs verseny – a partok érintése nélkül – nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázótudást és egész embert kíván. Éppen ezekért a hajós erényekért óhajt a Hungária Yacht Club egy versenyt kiírni, amelynek első díja a Balaton kék szalagja volna” – így szólt az eredeti versenykiírás 1934-ben. És hogy ­miért kék a szalag? A Magyar Vitorlás­szövetség tájékoztatása szerint valamikor a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbócán a kék szalagot. Ezt a tradíciót később átvették a gőzösök, majd az európai tavakon rendezett versenyek győztese is az árbóc­csúcsára köthette a leggyorsabbnak járó elismerés jelképét. Ezt a szokást ültette át a Balatonra a Hungária Yacht Club 1934­-ben, a verseny neve az idők folyamán fogalommá vált, ma már egy­beírjuk: Kékszalag.

1942-ig kétévente rendezték meg a versenyt, a háború miatt azonban néhány esztendő kimaradt, és csak 1947-ben került sor újra a Kékszalagra. Ekkor nevezési díj sem volt, sőt még a résztvevők kaptak egy-egy oldalszalonnát, így iparkodott a rendezőség feléleszteni a versenykedvet. A „leglassúbb győztes” eredmény 1953-ban született, mivel olyan gyenge szél fújt, hogy a Nemere II. 75-ös cirkáló negyven óra alatt ért célba. Ugyanez a hajó futotta meg a legendás rekordot is: 1955-ben 10 óra 40 perc alatt kerülte körbe a Balatont. Ezt a fantasztikus rekordot csak 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdöntenie egy high­tech anyagokból készült katamaránnak, amely 2014-ben újabb rekordot ért el 7 óra 13 perces idővel. A verseny legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas, aki összesen tizenkét alkalommal tudott győzni.

1934-től rajtolnak a tókerülők
Fotó: Fortepan

A Kékszalag mára Európa legnagyobb tókerülő versenye lett, amelyen évente akár hatszáz hajó is elindul. A limitidő 48 óra, aki ennyi idő alatt nem teljesíti a távot, az már nem talál célvonalat Balatonfürednél. De bármilyen eredményt is érjen el egy csapat – hangsúlyozza a Magyar Vitorlásszövetség –, a Kékszalagot teljesíteni, negyvennyolc órán belül célba jutni komoly sport­teljesítmény. A legtöbb indulót a második nap is versenyben találja, ami komoly fizikai és pszichológiai megterhelést jelent. Az éjszakai vitorlázás különleges képességeket igényel, nem is beszélve az eltérő időjárási és szélviszonyokról: negyvennyolc óra alatt viharra, szélcsendre, esőre és szúnyogfelhőkre is lehet számítani a Balatonon.

Idén a július 22-én rajtoló versenyideje alatt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának munkatársai várnak minden vitorlázáshoz kapcsolódó, eddig otthon őrzött írott emléket, így például naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat. Ha valaki nem kíván megválni az irataitól, a helyszínen működő digitalizáló standokon a levéltár munkatársai elkészítik a szükséges másolatokat. Kékszalag gyűjtőköri napok: 2021. július 21., 10–18 óráig. Helyszín: Anna Grand Hotel 8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1. Július 22. és július 24. között 9–12 és 16–20 óráig. Helyszín: 8230 Balatonfüred, Vitorlás tér. Iratanyagot bemutatók vagy felajánlók számára előzetes egyeztetés az alábbi e-mail-címen lehetséges: [email protected].

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.