időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Kékkúttól Zemplénig a Liszt Ferenc Kamarazenekarral

Magyar Nemzet
2021.07.07. 15:31
Kékkúttól Zemplénig a Liszt Ferenc Kamarazenekarral

Több fesztiválon is találkozhatunk a Liszt Ferenc Kamarazenekarral a nyár folyamán. Akik viszont otthonról szeretnék átélni a zenei élményt, azoknak is jó hírünk van: a klasszikus zenei élet kiemelkedő szereplőjének július 2-i koncertjét és az augusztus 17-i kaposvári fellépését online is elérhetővé teszik a közösségi médiafelületeken.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar igazi ünnepi hangversennyel köszöntötte július 2-án közönségét a Művészetek Palotájában. Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója az esemény kapcsán úgy fogalmazott: „Köszönjük közönségünknek, hogy az elmúlt hónapokban velünk voltak, a rengeteg pozitív visszajelzést és nagyon örülünk, hogy a nyári szezon első fellépésén sokakkal együtt élvezhettük a kuriózumnak számító trombitagálát, amely feledtette az elmúlt hónapok megpróbáltatásait, s méltó nyitánya volt a nyári koncertjeink sorának.”

A zenekar lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a nyári fesztiválszereplések első helyszíne Kékkút. A Kőfeszten a Balaton-felvidék festői szépségű tája jelenti az élő díszletet. Augusztus 5-én a templomkertben lépnek fel az együttes művészei: Király-Domány Bernadett és Jobbágy Boglárka (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa), valamint Bali Gabriella (cselló).

Augusztus 17-én a Kaposfesten is találkozhatunk a zenekarral. Az esti hangverseny mellett délután gyerekprogram is várja a rendezvényre látogatókat, ahol a korábbi, Mesélő hangjegyek rajzpályázat nyerteseinek a munkáit tekinthetjük meg. A gyerekeknek interaktív programmal készülnek, kipróbálhatják a rajzpályázat részeként nagy sikert aratott gyakorlatot: a helyszínen meghallgatható zeneművek alapján saját alkotásokat készíthetnek. Az esti koncert három szólistája Eldbjørg Hemsing (hegedű), Amihai Grosz (brácsa) és Ránki Fülöp (zongora). Amihai Grosz 2010 óta a Berlini Filharmonikusok szóló brácsása, korábban az izraeli Jerusalem Quartetben játszott, annak alapító tagja. Ránki Fülöp a legifjabb magyar zongorista generáció egyik kiemelkedő művésze, épp ezért izgalommal várja a zenekar az első közös fellépést. Eldbjørg Hemsing norvég hegedűművésznővel pedig azért is érdemes megismerkedni Kaposváron, mert 2022 áprilisában Budapesten az együttes vendége lesz a zeneakadémiai koncertsorozatban – olvasható a tájékoztatóban.

Augusztus 22-én a Zempléni Fesztivál zárókoncertjére újra trombitaszóval várják a közönséget. A zenekar mint egykori alapító, minden évben kiemelt vendége a programsorozatnak, most a Trumpetissimo-gála ünnepi műsorával köszönti az idén harmincéves fesztivált.

A közlemény arra is kitér, hogy a nyári szezonra való hangolódást segíthetik a zenekar májusban zárult évadjának előadásai, amelyek július 30-ig még teljes hosszukban megtekinthetők az együttes hivatalos YouTube-csatornáján. Az új bemutatókkal, átiratokkal, valamint világhírű előadókkal az online térben is izgalmassá tett hangversenyszezon után a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti célkitűzései nem változnak. – A jövőben is szeretnénk innovatív projekteken dolgozni és a művészi élményt a meglepetések erejével fokozni. Hamarosan bemutatjuk közönségünknek az új évad erre a vezérgondolatra épülő terveit – foglalta össze Tfirst Péter, a zenekar koncertmestere.

(A borítóképen a Liszt Ferenc Kamarazenekar látható. Forrás: LFKZ)