A hétvégén rózsakerti séták lesznek Eszterházán

A Cziráky Margit rózsakert ágyásrózsáit mutatják be vezetett sétákon szombaton és vasárnap Eszterházán. Az előzetes regisztrációhoz kötött programokon mintegy kétszázfajta virágzó rózsát ismerhetnek meg az érdeklődők.

Magyar Nemzet
2021. 08. 25. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cziráky Margit rózsakertben augusztus közepétől ontják virágaikat a parkrózsák. A rózsaház elől induló egyórás túrákat Radics Ferenc okleveles kertészmérnök vezeti. A gazdag formavilágú virágok látványa életre szóló élmény.

A rózsakert ágyásrózsáit vezetett sétákon szombaton és vasárnap, 10 és 15 órakor mutatják be Eszterházán. Az előzetes regisztrációhoz kötött programokon mintegy kétszázfajta virágzó rózsát ismerhetnek meg az érdeklődők.

Esterházy VI. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő az 1902-ben elindított parkhelyreállítás során alakíttatta ki a rózsakertet. A kertek egy részének terveit az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. A rózsakert a második világháború és az azt követő sorsfordító idők alatt szinte teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, egyedül a pavilon maradt meg. Kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg a rózsakert helyreállítása 2015-ben, amely régi pompájában tündököl.

Séta a rózsakertben Radics Ferenccel     Forrás: Eszterháza

További részletek itt.

Látogatói információk itt.

(A borítóképen a Cziráky Margit rózsakert virágai. Forrás: Eszterháza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.