Kulturális programokkal készülnek az Európa Tanács magyar elnökségére

Három városban szervez koncerteket, kiállításokat és konferenciákat az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének idejére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a ma tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elnökség hozzájárulhat hazánk pozitív megítéléséhez a szervezetben és a nemzetközi közösségekben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 04. 20:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Budapesten, Debrecenben és Szentendrén valósulnak meg a programok a tárca szociális ügyekért felelős államtitkársága, kulturális államtitkársága, valamint a nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkársága szervezésében – közölte a távirati irodával Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a soros elnökség kulturális programjait beharangozó mai sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy Magyarország május 21-én vette át Németországtól az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában ellátandó elnökségi feladatokat. Mint kiemelte, Magyarország az elnökség ideje alatt törekszik arra, hogy a környező és más európai országokkal együttműködjön minden olyan kérdésben, amely erősíti az emberi jogokat, a demokratikus értékeket, a jogállamiságot védi és támogatja. A soros elnöki tevékenység célja a demokratikus intézmények védelmének előmozdítása, a különféle nemzetek politikai, jogi, szociális, kulturális együttműködésének erősítése, valamint a küzdelem a vallási intolerancia és a kisebbségek hátrányos megkülönböztetése ellen.

Franciaországban is fellépnek a Kis Virtuózok ősszel Fotó: kisvirtuozok.hu

Kásler Miklós szerint Magyarország tevékenységével erősíti Európa stabilitását, az elnökség pedig hozzájárulhat hazánk pozitív megítéléséhez a szervezetben és a nemzetközi közösségekben. Továbbá jelentősen növelheti hazánk kulturális diplomáciai láthatóságát a tagállamok körében és Franciaország Grand Est régiójában – tette hozzá. – A hazai programok mellett az Európa Tanács székhelyén, Strasbourgban is rendeznek szabadtéri kiállítást és koncertet adnak a Kis Virtuózok – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a rendezvények több mint 122 millió forintból valósulnak meg.

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester arról tájékoztatott, hogy a kulturális programsorozat augusztus 17-én veszi kezdetét a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjével Debrecenben, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, másnap a zenekar Budapesten, a Hősök terén lép fel. A műsoron Kodály Zoltán Háry János című daljátéka és Beethoven 7. szimfóniája is szerepel. Vásáry Tamás kitért arra is, hogy a zenekar augusztus 16-án a Pesti Vigadóban ad koncertet a Covid-árvák megsegítésére létrehozott Regőczi István Alapítvány javára.

A koncertek mellett augusztus 19-én Kulturális örökségünk felfedezése címmel fotókiállítás nyílik Szentendrén. A nevelőszülőségről tartanak konferenciát Budapesten szeptember 28-án, október 13. és 14. között pedig online szimpóziumot szerveznek az európai környezettudatos kulturális turizmusról. A program zárásaként október 25-én Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban nyílik válogatás a könyvtár régi nyomtatványaiból. Strasbourgban szeptember 15. és október 10. között mutatkozik be a Kulturális útvonalak Magyarországon és az Innováció a kultúra területén a Covid–19 időszak alatt című szabadtéri tárlat. A Kis Virtuózok szeptember 29-én adnak koncertet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.