Operett és pezsgőtörténelem a Duna-korzón

A Szent István-napok során a Vigadó téren Operett Korzó, a Filozófusok kertjében komolyzenei koncertek várják az érdeklődőket három napon keresztül.

Magyar Nemzet
2021. 08. 17. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudtuk-e, hogy nem minden pezsgő champagne vagy, hogy a prossecóba mesterségesen kerül bele a buborék? A világhírű operettslágerek, musical-, valamint komolyzenei koncertek mellett, a pezsgőkészítés több mint három évszázados történelmébe is betekintést kap, aki ellátogat augusztus 20. és 22. között a Duna-korzóra. 

A Szent István-napok során, bármikor érkezünk az Operett Korzó – Pezsgő italok és dallamok a Duna-parton elnevezésű rendezvényre, a champagne, a prosecco, a cava, a magyar pezsgők és Törley italai mellett Aperol Spritzet is ízlelgethetünk, amely a százéves titkos receptúra alapján készülő Aperol mellett prossecót is tartalmaz. Az italok mellé pedig izgalmas történeteket ígérnek a szervezők. Gondolatban visszautazhatunk az időben a XVII. század végére, XVIII. század elejére, amikor is dom. Pierre Pérignon a még nem egészen kierjedt borokat parafadugóval zárta le, minek köszönhetően megszületett a buborékos ital, amelyet Madame Clicquot újításai varázsoltak még kifinomultabbá ötven évvel később. 

Fotó: Shutterstock

Az eredetvédett champagne elnevezés kizárólag a Champagne borvidékhez kötődik, csak az itt előállított pezsgők nevezhetőek így. Ezzel a hagyományos módszerrel, de a prosecco technológiával is készül pezsgő hazánkban. Törley József első pezsgőit a XIX. század végén a tradicionális, Champagne-ből hozott technológiával alkotta meg, melynek méthode traditionnelle a neve. Ezzel a módszerrel készülnek az Anglia déli részén megtermelt pezsgők és a spanyol cavák is. Míg a pezsgőkben természetesen érlelődik, addig a habzó- és a gyöngyözőborokba mesterséges úton kerül a buborék.

 

Az elegáns, kifinomult italokhoz dukál a kultúra; a három nap során a Filozófusok kertjében komolyzenei koncertek várják az érdeklődőket, amelyeket könnyed piknikhangulatban élvezhetnek majd. Fellép a Danubia, a Magyar Állami Operaház és a Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekara is. Az Operett Korzón augusztus 20-án a Huszárvirtus című produkció tekinthető meg, majd 22-én nagyszabású gálakoncerttel zárul a programsorozat Mindörökké Operett címmel. A Szent István-napok programjairól többet ITT tudhatnak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.