Óz, a csodák csodája Debrecenben

Ilja Bocsarnikovsz eddigi rendezései (Lear, Don Quijote) mind-mind újdonságot jelentettek a debreceni Csokonai Színházban. Éppen ezért kíváncsian várják a nézők az Óz, a csodák csodája című musical (szerzői: Frank Baum, Harold Arlen, E. Y. Harburg) augusztus 27-i bemutatóját a nagyerdei szabadtéri színpadon, a nagyerdei színházi esték keretében.

Gőz József Miklós
2021. 08. 24. 18:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadás próbáin az utolsó simításokat végzik. A rendező műfajt váltott, a Lear és a Don Qujiote után családi és gyermekdarabot hoz színre. Szerinte nincs nehezebb, mint ilyen előadást produkálni, hiszen a kicsiket nem lehet becsapni. Digitális korban élünk, a gyermekek az interneten olyan fantáziavilágokat láthatnak, amelyekkel fel kell vennie a versenyt a színházi látványnak. Igaz, ez utóbbit meg az élő színház varázsa is támogatja.

A Dorothyt alakító Zsitva Réka – akit a debreceniek a Bonnie és Clyde című musicalból ismernek – még a színházi estékről tartott sajtótájékoztatón elmondta: nagyon várta a Bocsarnikovsszal végzett közös munkát, s külön örül, hogy elénekelheti a musicalirodalom legszebb dalait. Szereplőtársai, akik a Madárijesztőt, a Bádogembert és a Gyáva Oroszlánt alakítják: Herczeg Tamás, Kránicz Richárd és Papp István.

Herczeg Tamás a próbákon vette észre, hogy az Óz igazi toposz, amelyből számos mai történet, mese és figura építkezik. – Gondoljunk csak arra, hogy itt szerepel először Marvel professzor, akinek alakjából az egész Marvel-jelenség kifejlődött. A történet időtlen, hozzá mindenki kötődik valamilyen módon, a felnőttekben is felidézi a gyermekkori emlékeket. A gyerekek meg találkozhatnak egy varázslatos világgal.

Kránitz Richárdnak, aki a Bádogembert alakítja, nagy kedvence volt az a ma már legendának számító, megfilmesített Óz, amelyben Judy Garland játszotta a főszerepet. A színész elmondta, hogy az ő Bádogembere lényegesen eltér majd a filmbelitől. Bocsanikovsz egy steampunkos világot állít színpadra. 

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlja az előadást a Gyáva Oroszlánt alakító Papp István, nemcsak azért, mert a produkciót át- meg átszövi a különböző korosztályokhoz szóló humor, hanem azért is, mert az Óz igazi családi történet lesz, egy jól megkomponált előadás, kiváló zenével, jól énekelhető dalokkal. A külföldi érdeklődőkre való tekintettel augusztus 28-án angol felirattal tekinthető meg az előadás a nagyerdei szabadtéri színpadon. Az előadások augusztusban és szeptemberben 20 órától kezdődnek. Először adnak kedvezményt a Debrecen-kártyára: birtokosa egy jegyet 500 forinttal olcsóbban vásárolhat meg. A jegyekkel ingyen utazhatnak a városban a helyszínre és haza a nézők, a hosszabb előadások után különjáratokon. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.