időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo
A ma este kezdődő szemlén a vetítések mellett szakmai programmal is készülnek

Női sorsok és maffiatörténetek a Koreai Filmfesztiválon

Magyar Nemzet
2021.09.23. 15:24 2021.09.23. 15:27
Női sorsok és maffiatörténetek a Koreai Filmfesztiválon

Négy szekcióban összesen tizennyolc koreai alkotás várja a nézőket mától egy héten keresztül a 14. Koreai Filmfesztiválon a budapesti Corvin Moziban. A legújabb koreai kasszasikerektől a gengszter noiron át a történelmi drámáig számos műfajban ismerkedhet a koreai gondolkodással és filmes látásmóddal a magyar közönség.

A fesztivál nyitófilmje a legújabb kasszasikereket bemutató Friss szekcióból Choi Won-sub akció-vígjátéka, a Szupertitkos ügynök, amely Dél-Koreában öt nappal a bemutatása után elérte az egymilliós nézőszámot. Az alkotást ma este 18 órától láthatja a közönség. A koreai filmes világ kiemelkedő képviselőire fókuszáló Arcok műsorblokkban ebben az évben Youn Yuh-jung színésznő fontosabb filmjeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az Élősködők tavalyi sikerét követően idén a Minari – A családom története című, koreai–amerikai film is történelmet írt: a nagymamát alakító Youn Yuh-jung vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. A fesztivál ezért egy külön szekciót szentel a színésznő életművének. A Fókusz szekció minden évben egy speciális témára fókuszál. Idén a jellegzetes és nagy sikerű koreai filmes műfaj, a gengszter noir kerül a középpontba. Az akciódús, drámai fordulatokban gazdag maffiatörténetek vérfagyasztó realitással mutatják be az ázsiai alvilági életet. Az Extra szekció különleges női sorsokkal foglalkozó dokumentumfilmeket kínál. Ezek között láthatjuk A tenger asszonyai című filmet, amely azokról az idős női búvárokról szól, akik szabadtüdős merüléssel, tíz-húsz méter mélyről gyűjtik a tenger gyümölcseit, hogy eltartsák a családjaikat egy alapvetően patriarchális társadalomban.

A vetítések mellett szakmai programmal is készülnek a szervezők. Szeptember 27-én 16 órától A mozi jövője a pandémia után címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak hazai filmes szakemberekkel a Koreai Kulturális Központban.

A részletes program a Koreai Filmfesztivál honlapján érhető el.

(A borítóképen részlet a Szupertitkos ügynök című film plakátjából. Forrás: Corvinmozi.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.