Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivált és Robert Capa-díjat alapított a Magyar Hollywood Tanács

A Magyarországról elindult, magyar gyökerű hollywoodi és a világon máshol is működő filmes világhírességek emlékét kívánja megőrizni a 2016-ban alakult Magyar Hollywood Tanács. A civil szervezet a hírességek eredményeit, sikereit minél szélesebb körben akarja bemutatni. A tanács a magyar származású filmikonok szülőhelyének önkormányzatával, civil szervezetekkel együttműködve országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté kívánja tenni az adott településhez való kötődésüket.

Magyar Nemzet
2021. 10. 29. 12:33
Forrás: Magyar Hollywood Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Hollywood Tanács küldetésének tekinti és hiánypótló tevékenységként végzi a Magyarországon, magyar területen született vagy magyar felmenőjű hollywoodi magyar világhírességek emlékének, örökségének megőrzését, megismertetését minél szélesebb társadalmi körben. Több tucat olyan magyar település van, amely méltán lehet büszke híres szülöttjére. A Magyar Hollywood Tanács és az Origo Film Group Zrt. arra gondolt, hogy a széleskörű tájékoztatás, az ismeretterjesztés, az emlékek és a filmes örökség megőrzése, a példaállítás igénye és a film iránti elkötelezettség jegyében ösztönzi azoknak a magyar településeknek a közösségfejlesztését, amelyekben hollywoodi hírességek magyar gyökerei lelhetők fel.

Így, meghirdették a Hollywood magyar gyökerei település megnevezést, amelynek díszes védjegydokumentumát minden érintett település megkapja.

Az Origo Film Group Zrt központi aulájában egy hatalmas térképen zászlóval jelölik majd meg ezeket a településeket. Az első védjegydokumentum átadások Kisvárdán, Mátészalkán, Ricsén és a felvidéki Nagykaposon történtek meg az elmúlt napokban. E témakörben a tanács rendezvényeket szervez, amelyeken megemlékezik az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról, azokról kiadványokat jelentet meg. A magyar filmes sikerek nyomában alkotó táborokat, szakképzéseket szervez a fiatal generációknak a filmnyelv jobb megismertetése céljából. 

A  Magyar Hollywood Tanács elnöke Bokor Balázs, alelnöke Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, elnökségi tagjai között van Csupó Gábor többszörös Emmy díjas rendező, Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál igazgatója és mások. Hiánypótló egyedi szervezet, amely a nemzeti örökségünk, a nemzeti emlékeztünk részét képező soktucatnyi világhíres magyar származású hollywoodi filmes személyiséggel foglalkozik, akik méltatlanul nincsenek – vagy nem eléggé vannak – benne a magyarországi köztudatban, holott büszkéknek kellene lennünk rájuk.

Capa, Zukor és Hollywood 

A felvidéki Nagykapos temetőjében nyugszik Berkovits Herman és Betti, Friedman Endre, azaz Robert Capa nagyszülei. A Robert Capa néven világhíressé vált férfi a XX. század egyik legjelentősebb fotósa volt, elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként tartják számon. Rövid élete során öt csatatéren fotózott (a spanyol polgárháborúban, a második kínai–japán háborúban, a második világháború európai hadszínterein, az első arab–izraeli háborúban és az indokínai háborúban). A második világháború folyamán Londonban, Észak-Afrikában, Olaszországban, a normandiai partraszállásnál, az Omaha Beachen és Párizs felszabadításakor is ott volt, és dokumentálta a háború eseményeit. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – mondta Capa. 1954-ben Japánba utazott egy induló japán újság szerkesztőinek meghívására, ekkor kérte fel Life Magazin,  hogy ha már úgyis ott van, tudósítson az Indokínában akkor már nyolc éve zajló háborúról. Május 25-én reggel egy francia ezreddel gyalog indultak el a laoszi határvidéken egy felderítő útra. Útközben a francia katonákat, leégett, kifosztott falvakat és a temetetlen halottakat fotózta. Délután az alakulat parancsnokának határozott figyelmeztetése ellenére, egy kis dombra kapaszkodott fel, hogy látképet készíthessen a környékről. Taposóaknára lépett, amely felrobbanva azonnal megölte. 

A Magyar Hollywood Tanács és Nagykapos közösen ápolják a fotós emlékét.

Most azt a döntést hozták, hogy Robert Capa-díjat alapítanak, amelyet olyan személyiségeknek adományoznak, akik tevékenységük során sokat tettek a fotós szakma elismertetéséért, a hagyományok ápolásáért és továbbörökítéséért a fiatal nemzedékek számára.

 Az alapítólevelet Boczán Ferenc alpolgármester és Bokor Balázs, a  Magyar Hollywood Tanács elnöke írta alá. A díjat első alkalommal a tanács 2022. március 27-i Oscar-partiján adják át.

A Robert Capa-díj alapítólevelének aláírása          Fotó: Magyar Hollywood Tanács

A Nagykapostól 30 kilométerre fekvő Ricsén született Zukor Adolf, aki Mátészalkán végezte iskoláit. A Paramount Pictures alapító atyjának, a filmvilág Napóleonjának öröksége megköveteli, hogy méltóan emlékezzünk rá. Mátészalkán szeptemberben avatták fel az Adolph Zukor Filmszínházat Hanusi Péter, a város polgármestere és a Magyar Hollywood Tanács elnöke bejelentették, hogy 

megalapítják az Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivált.

Az alapítók fontosnak tartják, hogy Adolph Zukor alapszemlélete, azaz „A közönség sohasem téved…” meghatározó erejű legyen a fesztivál teljes egészére. Ez lesz Magyarországon az első filmfesztivál, amelyen valóban a közönség szavazata dönti el a sikereket. Az első fesztivál 2022 közepén lesz.

Borítókép: az Adolph Zukor Nemzetközi Filmesztivál bejelentése. Fotó forrása: Magyar Hollywood Tanács

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.