Tudományos és diákfilmeket díjaztak az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon

Ünnepélyes zárógálán, az alkotók jelenlétében adták át az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjait szombat este a Szolnoki Galériában. A legjobb látványtervezésért járó díjat A fiak földje című olasz posztapokaliptikus film nyerte el, míg a legjobb diákfilm a férfiasság témakörét körbejáró Mesék férfiakról című alkotás lett. A tudományos versenyprogramban két fődíjat osztottak ki.

Magyar Nemzet
2021. 10. 17. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filmvetítések, szakmai programok, mesterkurzusok, könyvbemutatók és kiállítások is várták az érdeklődőket az október 12. és 17. között megrendezett Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon, Szolnokon. A szemlén idén a látványtervezők munkássága, a tudományos és a diákfilmek kerültek a fókuszba.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese az olasz A fiak földje látványtervezője, Daniele Frabetti. 

A zsűri indoklása szerint a film egy rémálomszerű, posztapokaliptikus történet koncepcionálisan briliáns látványa, amely a jövő elképzelt világának részletessége és pontossága miatt még félelmetesebb. A különdíjat Varga (Csuti) Judit, az Evolúció című film látványtervezője vihette haza. A zsűri indoklása szerint Mundruczó Kornél legújabb filmje finom, erőteljes alkotás, amely könnyedén mozog a sokkoló és szürreális nyitójelenet és a visszafogottan realisztikus otthoni környezet között. Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram zsűritagjai Jean Rabasse francia látványtervező, Peter Webber angol filmrendező és Géczy Dávid filmrendező voltak.

A Látványos tudomány versenyprogram megosztott első helyezett díját kapta a szlovák Matej Pok Az éj fénye című filmje, ami nemcsak technikailag, de esztétikailag is magas szinten irányítja figyelmünket napjaink egyik kevéssé hangoztatott környezeti ártalmára, a fényszennyezésre, valamint Marco Spagnoli filmje, az Olasz hold – Rocco Petrone és az Apolló útja, amely az Apolló-program olasz származású, a NASA indítási műveleti igazgatójának történetét dolgozza fel. A Diákfilmes kategória győztese, a Mesék férfiakról betekintést nyújt a férfiak univerzumába: hogyan tekintenek saját identitásukra, milyenek a sztereotípiáik, félelmeik. A filmet egy nemzetközi dokumentumfilmes csapat, a Doc Nomad készítette, az alkotók: Püspök Botond, Charlotte Müller, Mónica Bustamante és Anantharkrishnan Pillai. A fesztivál Látványos tudomány és Diákfilmes versenyprogram zsűrijének munkájában Ropolyi László tudományfilozófus, Zsiros László Róbert tudományos ismeretterjesztő és Láng Orsolya animációsfilm-rendező vett részt.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíját idén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező Orosz Istvánnak ítélték oda.

Mint a közleményből kiderül, az idei fesztiválon öt nap alatt 105 filmet nézhettek meg az érdeklődők a versenyprogramban. Ezek közül tíz filmet az Európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, negyvenet a Látványos tudomány kategóriában és 55-öt a Diákfilmes kategóriában vetítettek. Emellett bemutatták Kollarik Tamás Magyar producerek I. című kötetét, amely a filmek mögött, de a stáblista első helyein álló filmkészítőkről, a producerekről szól, valamint a fesztiváligazgató, Demeter Éva szerkesztésében készült, A szolnoki filmfesztiválok története című kiadványt. A névadóról, Alexandre Traunerről vetítéssel és beszélgetéssel emlékeztek meg.

A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzeti Filmintézet (NFI) ajánlotta fel. A rendezvény főtámogatója az MMA, kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és az NFI.

Részlet az olasz Pinokkió című filmből, amelynek látványtervezője, Dimitri Capuani a harmadik díjat kapta. Forrás: Alexandre Trauner-filmfesztivál

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.