Vadak harca az uralkodásért

Egy új magyar musical, a Vadak ura, többek között a Vuk, a Macskák, A dzsungel könyve és Az oroszlánkirály sorába léphet a ma esti bemutatón, de addig még gőzerővel folynak a próbák a budafoki Klauzál Házban, illetve a RaM Színházban. A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház közös produkciója, látva a jelmezes próbát, igen látványos előadásnak ígérkezik, amely a vadászati világkiállítást kísérő kulturális fesztivál záróeseménye is egyben.

Temesi László
2021. 10. 14. 6:44
Fotó: Temesi László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább félszáz különféle „vadállat” költözött be hetekre a Klauzál Házba, hogy két órán keresztül fergeteges csatát vívjon a színpadon az erdő birtoklásáért, az uralkodásért. Saját törvényeik szerint, ám mégis egymással szövetségben, nyolc állatklán él valamelyik erdőnkben. Amikor uralkodójuk eltűnik, a klánok meggyengülnek, de az ősi szokás arra ösztönzi őket, hogy mihamarabb megválasszák maguk közül új vezérüket, azaz a Vadak urát. A legerősebbek, a Medvék Klánja, a Farkasok szövetsége és a Rókák Nemzetsége pályázik a trónra, akik mindent bevetve, erejükkel, bátorságukkal és ravaszságukkal küzdenek meg a hatalomért.
A produkció ötletgazdája Vona Tibor, aki a hatalmas vállalkozás producereként kérte fel korábbi nagy sikerű musicaljük, a Tesla alkotógárdáját: Egressy Zoltán írót, Sebestyén Áron zeneszerzőt és Müller Péter Sziámi szövegírót, a Vadak ura – The Covenant megírására. – A Covid első hulláma túl hosszú és unalmas volt egy alkotó ember számára, de én nem szeretek unatkozni. Ekkor született meg az ötlet, hogy a Tesla után újabb nagy fába vágjam a fejszémet. Ekkor írtam meg az alaptörténetet, amelynek a kibontására Egressy Zoltánt kértem fel – mondta Vona Tibor a jelmezes próba szünetében, amelyen az író is részt vett. Hozzátette: – Tibor magasra tette a lécet, mint a Teslánál, amely szerintem nagyon jól sikerült. Ez a második közös produkciónk, és a színvonalból nem engedhetünk. Remek csapat kovácsolódott össze, most is végig harmonikusan dolgoztunk. Müller Péter Sziá­mi élete egyik legfontosabb, legcsodálatosabb munkájának tartja a Vadak urát. – Nagyon jó játék volt az alkotás folyamata, lubickoltam benne. Kaptam egy zenét, és jött belőlem a szöveg. Hat gyermekemmel és négy unokámmal alig várjuk már a bemutatót. A zeneszerző, Sebestyén Áron megemlítette: csaknem egy tucat ország jellegzetes zenei hangzását lopta be a darabba, hogy minél színesebb, változatosabb legyen az összhatás. – Olyan dalokat igyekeztem írni, melyek felerősítik az állatok karaktereit.
 

A népes szereplőgárda      Fotó: Temesi László

 

Ez sikerült, hallva a kicsit popos, igen élvezetes zenét, amelyhez Benkő Dávid és Benkő-Morvai Veronika készített parádés koreográfiát. A jelmezek Zséli Csilla kreativitását dicsérik, aki elmondta lapunknak, alapkövetelmény volt, hogy az emberi arcok látszódjanak. – Az állatfejeket különösen nehéz volt elkészíteni, rögzítésük miatt szenvednek is eleget a színészek. Mások bőrébe bújni komoly kihívás számukra, de úgy látom, sikerült.
Pataki András azt is elárulta, hogy amikor megkereste Vona Tibor a darab rendezésére, sokáig töprengett, elvállalja-e. Aztán igent mondott, döntését ezzel indokolta: – Vonzó volt, hogy új magyar ősbemutató, olyan összművészeti produkció születik, ami minden kőszínház vágya. Az is vonzó volt, hogy a soproni színház művészgárdájának körülbelül az egyharmada benne van a Vadak urában. Dinamikus dalok és koreográfiák, valamint élethű animációk segítségével mutatjuk be a nagyszabású, egész estés családi musicalünket, melynek vizuális élményét nyolcvan négyzetméteres tematikus térben megépített LED-fal erősít. Öröm ilyen tehetséges csapatot rendezni; biztos vagyok benne, hogy a látványos produkció évekig a színpadon tartható. Jövő nyáron csak a Fertőrákosi Kőfejtőben hatszor játsszuk.
 

Fésűs Nelly a jelmezével    Fotó: Temesi László

 

A népes szereplőgárdából csupán néhány név a rangidősek közül: Janza Kata, Falusi Mariann, Fésűs Nelly, Kósa Zsolt és Makrai Pál. A ma esti előadás a vadászati világkiállítást kísérő kulturális fesztivál záróeseménye, de pénteken este hét órától, szombaton és vasárnap délután kettő és este hat órától is láthatják az érdeklődők.

Borítókép: Jelenet a Vadak ura próbájáról. Fotó: Temesi László

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.