Zene és építészet szerves kapcsolata

Tizedik alkalommal rendezik meg Makovecz Imre emlékére a Héttorony fesztivált. Ismét a legjobb világ- és népzenei alkotások töltik meg Makovecz Imre tereit határon innen és túl, november 6. és 21. között. A fesztiválon kilenc zengő ház, hetven művész, hét kiállítás, 14 koncert, konferencia, kerekasztal-beszélgetés, táncház és fényfestészet várja az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2021. 10. 29. 15:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Héttorony-legenda szimbolikája számos alkalommal tűnik fel a magyar kultúrtörténetben. A Kárpát-medence paraszti kultúrája, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között. Így a Héttorony fesztivál idei nyitókoncertje a szlovéniai Lendván lesz, ezt követően hangsebességgel száguld a többnemzetiségű Kakasd, a göcseji Bak, Százhalombatta, Makó, Sárospatak és az erdélyi Kolozsvár között. Az online tér segítségével próbálják a szervezők összekapcsolni a helyszíneket, ezzel is erősítve összetartozásukat.        

Tíz éve halt meg Makovecz Imre, de emléke, kisugárzása, szellemi hagyatéka tovább munkál örökségében – tiszteletére rendezik meg idén is a határokon átívelő Héttorony fesztivált. Az esemény küldetése, hogy a hazai népzene és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára irányítsa a figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imre szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató építészeti kiállítások, szakmai beszélgetések várják idén is a közönséget, melyekben bemutatkoznak olyan kortárs alkotóműhelyek, amelyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük kiindulópontjának.

A fesztivál szombaton nyílik Lendván,  a Makovecz-vándorkiállítás megnyitójával. Ezen az estén a Huun-Huur-Tu nyitókoncertjét hallhatja a közönség. Másnap Kakasdon építészeti vetített képes előadás lesz Sevillától Dubajig címmel, előadja Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész. Utána  Meybahar és az Ötödik Évszak ad koncertet.

November 13-án, Bakon a Viszák, Tündérkertek című kiállítás nyílik, majd Resti Kornél lép fel, valamint a Branka Trio és a Guessous Mesi Trió ad közös koncertet.

November 14-én, Százhalombattán Az ötödik homlokzat, amit a Jóisten és a madarak is látnak című kiállítás megnyitóját tartják. Este a Tárkány Trió koncertje után fellép a Szabó Balázs Bandája. November 16-án  a makói Hagymaházban a Makovecz Imre merített képes albuma című kiállítás nyílik, majd az Ephemere Duó koncertjét követően a Bagossy Brothers Company lép színpadra.

November 18-án délelőtt Sárospatakra érkezik  Laposa Julcsi gyermekműsorával, délután fényfestészet lesz, este Salamin Ferenc Hegyaljai házak című kiállítását nyitja meg Sáros László György DLA Ybl-díjas építész. 19 órakor kezdődik Palya Bea koncertje.

November 19-én, Kolozsváron a Herczku Ági és a Banda formáció lép fel. Ezen a napon a Héttorony egy időre Dubajba, a világkiállítás magyar pavilonjába költözik. A pavilon épületét Makovecz egyik tanítványa, a Héttorony fesztivál építészeti programjainak szerkesztője, Csernyus Lőrinc tervezte. A dubaji magyar pavilonban Lajkó Félix és a Szalonna Duett ad koncertet a Makovecz-emléknap alkalmából, míg a dubaji záróakkordot a Félix és a Volosi jegyzi vasárnap.  

A hagyományt folytatva, november 20-án, a mester születésnapján, 11 órakor megkoszorúzzák Makovecz Imre emléktábláját a Villányi út 8. szám alatt. 19 órakor a Héttorony fesztivál ideje alatt látogatható építészeti kiállításról, A világban benne van a teremtő címmel hangzanak el gondolatok. Aznap este rendezik meg a fesztivál zárását ünneplő gálakoncertet Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban. A gálakoncerten Héttorony – Koncertszínház címmel készül egyedi program Makovecz Imre tiszteletére két felvonásban; a Duna Művészegyüttes, Novák Péter és az Etnofon, valamint a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában. Az este karmestere Makovecz Pál. Ekkor adják át a Makovecz Imre-díjakat is. 

További információk ITT találhatók.

Borítókép: színpadon az Etnofon. Fotó forrása: Héttorony fesztivál

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.