A régizene és a népzene találkozik Sebestyén Márta koncertjén

Negyvenöt éves pályafutását foglalja össze március 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Magyar Nemzet
2022. 02. 26. 18:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenöt éves pályafutását foglalja össze Sebestyén Márta Kossuth-, Liszt-, Unesco- és Prima Primissima-díjas művész, aki zenésztársaival március 6-án ad korabeli világzenei koncertet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

A Rózsa nyílik, szegfű hajlik címet viselő est azt a konzekvens zenei világot hivatott felmutatni, amelyet a művésznő a kezdetektől fogva képvisel, mégpedig az autentikus magyar kultúra jegyében.

Stílust teremtett a magyar népdal színpadi megszólaltatásában, felvállaltan közvetítette a bartóki és kodályi hagyatékot. Különleges előadásmódjával nemzetközileg elismert előadóvá vált, aki világzenei feldolgozások (a Deep Forest) és Oscar-díjas filmprodukciók (Az angol beteg) világsikeréhez is hozzájárult. Énekelt többek közt a Sebő, a Muzsikás, a Vujicsics együttessel

– olvasható a koncert ajánlójában.

A régizene találkozik a népzenével a színpadon, és nemcsak az énekhangok, hanem az olyan hangszerek révén is, mint a csembaló, a cimbalom és a tekerőlant. Fellép Andrejszki Judit csembalóművész, akivel Sebestyén Márta olyan dallamokat mutat be, amelyeknek írott nyomai a XVI–XVII. századi kódexekben is feltűnnek, ugyanakkor a XX. századi népzenei gyűjtésekben is megtalálhatók. „Egy-egy dallamot megszólaltatnak úgy is, ahogy például egy úrikisasszony ajkáról csendülhetett fel valamelyik XVII. századi kastélyban, és úgy is, ahogy azt Kodály Zoltán hallotta a XX. század elején a bukovinai asszonyoktól, vagy ahogy Kallós Zoltán rögzítette a XX. század második felében” – ígéri az ajánló. 

Az est folyamán közreműködik a tekerőlant hazai mestere, Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója és két fia, ifjabb Szerényi Béla, valamint Szerényi Domokos is, akik a tekerőlant mellett tárogatón, énekkel és tánccal kísérik az előadást. A koncerten fellép továbbá Soós András és zenekara, valamint Szabó Zsolt viola da gamba játékos is. 

Jegyek az Uránia pénztárában és honlapján, valamint a Jegy.hu felületén válthatók. 

Borítókép: Sebestyén Márta (Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.