Gyűjtés a viski magyar óvodáért

Elmaradt a bluesünnep tavaly, ám idén 30. alkalommal rendezik meg a paksi gastrobluesfesztivált. A jeles évforduló ünneplését már e hónapban megkezdik a szervezők a Best of Gastroblues című sorozat megjelentetésével. Az eddig kiadott hetven CD és DVD most újabb harminc hasonló kiadvánnyal bővül, amelyek a rendszeres fellépők produkcióiból szemezgetnek.

Magyar Nemzet
2022. 03. 08. 6:22
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány meghiúsította a 30. fesztivált az elmúlt évben, idén újabb tragédia, az ukrajnai háború árnyékában készülnek művészek, szervezők, politikusok;

március 26-án gyűjtést rendeznek Paks testvérvárosa, a kárpátaljai Visk megsegítésére.

A fesztivál sajtótájékoztatóján Süli János miniszter, a térség országgyűlési képviselője, a fesztivál fővédnöke megjegyezte: amikor szervezni kezdték a harmincadik fesztivált, még nem volt háború.

– A háborút természetesen elítéljük – mutatott rá az államtitkár, hozzáfűzve: mindig azok szenvedik meg, akiknek semmi közük hozzá.

– A fesztivál egyik kiemelt célja a kezdetektől a testvértelepülésekkel fenntartott kapcsolat elmélyítése volt. Visket mindig külön is segítettük, mint a gazdaságilag legrosszabb helyzetben lévő községet – fogalmazott Süli János, kiemelve: bízik abban, hogy a gyűjtésekből felépített óvoda megmarad, és lesz gyermek, aki oda jár.

A háborúval újra megkezdődött a gyűjtés a magyar óvodát fenntartó alapítvány számára, mi több – mint Szántó Zoltán alpolgármester elárulta –, ma indulnak második útjukra az alapítvány munkatársai, matracokkal, tartós élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel segítve a viskieket, és kialakítottak a menekülteknek szálláshelyet.

– Mindig is befogadó nemzet voltunk, a valódi menekültek mellett mindig kiálltunk

– hangsúlyozta Süli János.

Az ünneplés Keresztes Ildikó és Takáts Tamással közös, március 19-i lemezbemutató koncertjével veszi kezdetét az Erzsébet Nagy Szállodában.

– Takáts Tamást régóta ismerem, mert még vokáloztam az Eastben

– elevenítette fel az énekesnő, aki válogatáslemezével kapcsolatban megjegyezte: mindent úgy vállalt és úgy hagyott, ahogy annak idején a fellépéseken elhangzott.

A továbbiakban László Attila gitáros Charlie-val és Éles Gábor triójának Tóth Verával közös lemezét mutatják be, illetve májusban a Colos­seum pótolja a tavaly decemberben elmaradt koncertjét. A legendás angol csapat előtt pedig Török Ádám lép színpadra alkalmi formációjával.

– Harmincadik fesztivál, de mi a Gárdai családdal, Gyurival, alias Kaktusszal több mint ötven éve szervezünk különböző koncerteket – mondta Török Ádám, majd hozzátette: a paksi atomerőmű sok fellépését támogatta, ezért, ha kérdezik , hol szeret játszani, rávágja: Pakson.

A fuvolista alkalmi formációjában szerepel Lukács Peta gitáros, Fehér Ádám 15 éves dzsesszgitáros és Németh Alajos.

– Szeretném megköszönni Paks városának és minden résztvevőnek, hogy amint a Sziget bezárta kapuit a blueszene előtt, úgy nyitott meg a gastrobluesfesztivál, megélhetést adva a muzsikusoknak – mondta a Bikini zenekar alapítója, az Artisjus elnöke. – A DVD és a CD azért fontos, mert megőrzi a korszakot, a fellépőket, a szervezők teljesítményét, a rögtönzéseket.

Az eddigi 29 fesztiválról 29 ezer órányi anyagot töltöttek fel YouTube-csatornájukra a fesztiválszervezők.

Nem véletlen az esemény Gastro­blues elnevezése, a blues mellett ugyanis a gasztronómia szintén elmaradhatatlan része a legendás rendezvénynek, méghozzá minőségi borokkal. Légli Ottó, a borászok borásza cím birtokosa kifejtette, hogy örömmel támogatják a zenészeket és a fesztivált.

Borítókép: Török Ádám fuvolista és Németh Alajos az Artisjus elnöke (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.