Együttműködési megállapodást kötött az MMA és a KKM

A magyar kulturális diplomáciai programok támogatásáról írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A hosszú távú megállapodást az MMA részéről Richly Gábor főtitkár, a KKM részéről Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár látta el kézjegyével ma a Pesti Vigadóban.

Magyar Nemzet
2022. 04. 22. 15:11
Fotó: MMA/Walter Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás célja, hogy formalizálja a két intézmény együttműködését a magyar művészet kimagasló értékeinek külföldi bemutatása, népszerűsítése terén.

Richly Gábor az eseményen hangsúlyozta: az Akadémia és a Külügyminisztérium már hosszabb ideje segíti egymás munkáját, de az MMA nagy várakozással tekint az új alapokra helyezett együttműködésre. Felkészültek rá, hogy a magyar kortárs művészet nemzetközi jelenlétének erősítésére az eddiginél is több projektjavaslatot tegyenek, az eddiginél is jelentősebb forrásokat biztosítsanak költségvetésükből.

A dokumentum aláírása kapcsán Schőberl Márton elmondta, hogy a KKM és az MMA együttműködése nem új keletű, a két intézmény az elmúlt tíz évben számos kulturális projektet valósított meg közösen világszerte. Rámutatott, hogy a mostani megállapodás még eredményesebbé teheti a közös munkát, és jól szolgálja majd a magyar nemzet kiemelkedő kulturális értékeinek megismertetését.

A közös programok elsősorban a külföldi magyar kulturális központok – a Liszt-intézetek – bevonásával valósulnak meg, amelyek megkülönböztetett figyelmet fordítanak majd az MMA művészeinek külföldi bemutatására programjaik tervezése során.

Az MMA az elmúlt tíz évben nagyságrendileg 150 külföldi projektet szervezett, amelyek körülbelül 200 helyszínen jelentek meg Belgrádtól Szöulig, Krakkótól Tokióig, Los Angelestől Pekingig, Szófiától Teheránig.

A Magyar Művészeti Akadémia korábban már olyan állami és civil szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást, mint az MTVA, a Filmalap, a MANK, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete, a Magyar Bor Akadémia, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, vagy az Országos Bírósági Hivatal. Emellett a korábbi években több, nemzetközi kulturális programcserét ösztönző megállapodást is kötött tudományos és művészeti akadémiákkal, így a lengyellel, a szlovénnal, a macedónnal és a kínaival.

Borítókép: Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár és Richly Gábor főtitkár írta alá az együttműködési megállapodást (Fotó: MMA/Walter Péter)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.