Tudtuk-e, hogy Eduard Sacher, a máig világszínvonalú bécsi Hotel Sacher alapítója a felvidéki Zselízen látta meg a napvilágot? Szülőháza a két világháborút követően, majd a kommunista és szocialista évtizedek alatt méltatlan állapotba került, s vele együtt helytörténeti jelentősége is szinte feledésbe merült, pedig a szerteágazó, titkokkal és misztikummal átszőtt Sacher-kultusz a magyar vonatkozásaival megér egy misét.
Éppen csak belelapozok a családot, a kultikus édességet, illetve mindezek zselízi kapcsolódásait regényes módon bemutató, nemrég megjelent kötetbe, és rögtön magával ragad a századforduló miliőjét megidéző nosztalgikus hangulat.
A boldog békeidőkben járunk, az Osztrák–Magyar Monarchia a fénykorát éli; az arisztokrácia és a kor mágnásai kifinomult urak, a társaság hölgytagjai elegáns dámák, a kulináris luxus pedig éppúgy kiemelt helyen szerepel életvitelükben, akár a nagyvonalú gesztusok, a látványos párbajok vagy a fényűző estélyek.
Persze a külcsínhez ekkor még belbecs is társul; az adott szónak súlya van, a megállapodáshoz elég egy kézfogás, és a gerincek is egyenesek még többnyire. Ebben a korszakban tett szert hírnévre a Monarchiában, majd Európa-szerte a Sacher család.

A Csokoládéba öntött isteni adomány címet viselő könyv felvonultatja a família legkiemelkedőbb tagjait, akik megalapozták, majd később sikerre vitték és gyarapították a patinás névvel fémjelzett birodalmat, kezdve idősebb Franz Sacherrel, a Monarchia egykori főszakácsával, aki később
gróf Esterházy János Károly szolgálatába szegődve érkezett Zselízre feleségével, Veininger Rózival, ahol Eduard nevű fiuk született.
Pályafutása az évek során felfelé ívelt, és szakácsból sikeres üzletemberré vált, akiért a felső tízezer versengett; neve összefonódott a kifinomult vendéglátással, a luxussal és persze az általa megálmodott tortával, amelyért egyenesen rajongott a korabeli elit. Ezzel kapcsolatban fogalmazza meg híres jelmondatát is, melyet a következőképpen lehet magyarra fordítani: „nem hízlalni, inkább izgatni”. Később, a századforduló körül már napi négyszáz darab Sacher-tortát készítettek a Hotel Sacher konyháján, amelyeket akár Berlinbe vagy Londonba is kézbesítettek. Franz Sachert maga a császár tüntette ki a Ferenc József-rend keresztjével, Széchenyi István pedig a Nemzeti Kaszinó éttermének a vezetését is rábízta.
Édesapjához méltó, nagy formátumú személyiséggé és remek üzletemberré vált Eduárd is.