Komáromi táncseregszemle

A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete Révkomáromban tartott találkozót május 6–7. között. A rendezvényen résztvevő táncosok és a látogatók változatos színházi és zenei programokkal ünnepelték a pandémia utáni első találkozást és az idén ötvenéves táncházmozgalmat is.

Magyar Nemzet
2022. 05. 13. 13:00
null
Forrás: Komáromi Táncháztalálkozó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban már a negyedik szlovákiai magyar tánctalálkozót szervezte meg a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete. A szervezők minden tagegyüttes és partnerszervezet részvételére számítottak.

Tánctár, gyerekműsor és nagyszínpadi gála várta a vendégeket a Tisztipavilonban különböző helyszínein. A rendezvény kiemelt támogatója a Csoóri Sándor Alap, a Kisebbségi Kulturális Alap, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ, a Martin György Néptáncszövetség és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia volt.

A pandémiás időszak után nagy érdeklődés övezte a két napot, mintegy másfél ezer ember fordult meg programjainkon

– számolt be Gálik Gábor, a Táncfórum elnöke.

A pénteki kapunyitást követően kétnapos ünnepség vette kezdetét. Az első nap az ötvenéves táncházmozgalomra telt házas gálával emlékeztek, melyen a Mátyus Néptánccsoport, a Bazsarózsák Ifjúsági Hagyományőrző Együttes, a Bellő Néptáncegyüttes, a Komárom Táncegyüttes, a Kapuvár Néptáncegyüttes, a Nádos Néptánccsoport, a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes és Ifi Csali produkciót láthatta a nagyérdemű. A műsort táncházi program zárta.

A Táncfórum a másnapi programokkal igyekezett minden korosztályt megszólítani. A gyermeksarokban változatos színházi és zenei rendezvényekkel készültek. A tánctár foglalkozásain részvevő vendégek különböző tájegységek motívumkincsével ismerkedhettek meg. A nagyszínpadon a közönség a gyermekgálának, a Muharay-gálának, a Dubajban jártunk címmel, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyesület műsorának tapsolhatott.

Az este a második felnőtt táncgálával folytatódott, ahol az elmúlt évek fesztiválnyertes együttesei mutatkoztak be, majd közös ének és tánc következett. Ezt követően a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg című műsorát mutatta be. A gazdag napot a Csángálló zenekar és az elmaradhatatlan táncház zárta.

Borítókép: A komáromi táncháztalálkozó fellépői (Fotó: Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.